Výrobcům letadel klesl zisk, Boeing přesto nesmutní

Pracovníci Boeingu při výrobě kokpitu letadla 777.

Pracovníci Boeingu při výrobě kokpitu letadla 777. Zdroj: Profimedia

Čistý zisk amerického výrobce letadel Boeing ve třetím čtvrtletí navzdory růstu tržeb klesl o šest procent. Ještě více klesl zisk brazilskému výrobci letadel Embraer.

Zisk Boeingu činil miliardu dolarů (19 miliard korun) a překonal očekávání analytiků. Společnost navíc opět zlepšila odhad celoročního zisku.

Čtvrtletní tržby stouply na 20 miliard dolarů ze 17,7 miliardy před rokem díky růstu dodávek letadel. Hospodářský výsledek byl ale zasažen penzijními náklady. Společnost nyní v celém letošním roce očekává zisk 4,80 až 4,95 dolaru na akcii. V předchozí prognóze počítala se ziskem 4,40 až 4,60 dolaru na akcii, napsala agentura Reuters.

Hlavním konkurentem Boeingu je evropský výrobce letadel Airbus. Boeing již dříve oznámil, že za první tři čtvrtletí letošního roku získal zakázky na 962 letadel. Airbus ve stejném období obdržel objednávky pouze na 437 strojů.

Zisk klesl i výrobci letadel v Brazílii

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) klesl i brazilskému výrobci letadel Embraer o 12 procent na 166 milionů dolarů (3,2 miliardy korun). Za propad mohly nižší dodávky letadel a mimořádné náklady na pomoc při financování nákupu letadel regionálních aerolinek z USA. Embraer je třetím největším výrobcem komerčních letadel na světě.

Čistý zisk činil 65,2 milionu dolarů a zaostal tak za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk až 103 milionů dolarů. Embraer minulý měsíc uvedl, že pomáhá americké firmě Chautauqua Airlines při zmírnění nákladů na leasing letadel a poskytl jí finanční garance. To snížilo zisk společnosti ve čtvrtletí o 41,9 milionu dolarů. Příjmy se za červenec až září zvýšily o 19 procent.

Embraer se specializuje na regionální komerční letadla pro 30 až 120 osob, tedy na oblast, ve které nepůsobí oba světoví lídři Boeing a Airbus. Ve výrobě těchto letadel je Embraer světovou jedničkou. Vyrábí také malé luxusní tryskáče, jež často vlastní a používají bohatí obchodníci nebo firmy. Jeho hlavním konkurentem je kanadský Bombardier.