Westinghouse chce zásobovat Temelín. Podle Rusů to je hazard

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Ruská agrese na Ukrajině vzbudila otázky ohledně energetické bezpečnosti. Nejde jen o plyn. Ve hře jsou také dodávky jaderného paliva, o kterých může brzy rozhodovat i ČR. Americká společnost Westinghouse uzavřela smlouvu na dodávky paliva pro ukrajinské elektrárny a ráda by zásobovala i Temelín. To se ale ruské konkurenci nezamlouvá. Palivo Westinghousu není pro ruské jaderné reaktory bezpečné, tvrdí. Americká firma to označuje za propagandu.

Kyjev se na přelomu roku dohodl na výrazném rozšíření dodávek jaderného paliva s americkým Westinghousem. Kromě ruské státní společnosti TVEL je to jediný výrobce, který dovede zásobovat reaktory typu VVER, obvyklé v zemích bývalého východního bloku. Ty fungují i ve všech ukrajinských jaderných elektrárnách.

V současné době Westinghouse na Ukrajině zásobuje třetí reaktor Jihoukrajinské jaderné elektrárny v Mykolajivské oblasti. V minulosti se tam objevily zprávy o deformacích a poškození paliva, před kterými varovala Moskva. Po kontrolách však ukrajinský jaderný dozor minulý rok schválil, aby se dodávky prodloužily.

Ostatních čtrnáct ukrajinských reaktorů zatím spoléhalo na TVEL. Země, která z atomu vyrábí přibližně polovinu své elektřiny, se však chce závislosti na Rusku zbavit.

Koho do Temelína?

Reaktory VVER mají i obě jaderné elektrárny v České republice – v Dukovanech stojí čtyři reaktory VVER 440, v Temelíně dva reaktory VVER 1000. Právě v případě Temelína v roce 2020 vyprší aktuální smlouva na dodávky ruského paliva z roku 2006. Česko se tak bude brzy rozhodovat, od koho chce palivo nakupovat v příštím desetiletí.

Westinghouse dal už v minulosti najevo, že by měl o dodávky do Česka zájem. V současnosti nachází jeho palivo pro ruské „veverky“ uplatnění pouze na zmíněné Ukrajině. Firma už má přitom z let 2000 až 2010 zkušenost s dodávkami právě pro Temelín.

Určitou šanci dává americké společnosti čerstvá strategie pro energetickou bezpečnost EU, v níž Evropská komise doporučuje, aby členské země dodávky jaderného paliva diverzifikovaly. Komise vyhlásila také finanční podporu pro výzkumné aktivity, které by pomohly k hladšímu přechodu reaktorů VVER na palivo dodávané západními firmami.

Bitva o dodávky

Rusko se ale nejspíš nebude chtít vzdát tak lehko a Moskva vzkazuje, že s palivem od Westinghousu mohou v reaktorech VVER nastávat problémy. I po podpisu nové smlouvy s ukrajinským Energoatomem ruské ministerstvo zahraničí varovalo, že jde o „nebezpečný experiment“.

Čelíme nyní intenzivní ruské propagandě, říkají k tomu zástupci americké společnosti. Upozorňují přitom na některé články v médiích. Nový kontrakt se dává do souvislosti například s minulými zkušenostmi z Temelína.

„Evropa radí svým protějškům v jiných zemích, aby neopakovali chyby a nenahrazovali jaderné palivo vytvořené speciálně pro tento typ reaktorů neautorizovanými náhradami,“ cituje ruská státní agentura ITAR-TASS představitele české firmy ALTA, která se společností TVEL spolupracuje na dodávkách palivových článků na evropský trh.

S palivem Westinghousu se v Temelíně v minulosti skutečně objevily problémy. Ty jsme ovšem vyřešili, říkají zástupci firmy.

Dokončení čtěte na EurActiv.cz

Jan Mládek: Navrhnu vládě dvě varianty prolomení těžebních limitů