Z Austrálie se stane plynová velmoc

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Z nejmenšího kontinentu se během pár let stane velmoc na trhu se zemním plynem. Jak vyplývá ze studie americké investiční banky Morgan Stanley, pomůže to Austrálii po čtyřiceti letech odstranit deficit běžného účtu, který nabobtnal vlivem podstatně většího dovozu do Austrálie než tamního vývozu.

„Export zkapalněného zemního plynu (LNG) by se mohl stát další velkou událostí na světovém investičním trhu,“ napsala banka. Morgan Stanley předpovídá masivní vzestup produkce LNG, který by mohl transformovat australskou ekonomiku k nepoznání.

Australský potenciál na trhu zkapalněného zemního plynu je všeobecně známý, závěry studie banky Morgan Stanley však výrazně zkracují časový horizont, během nějž by se země měla stát LNG mocností. Podle Morgan Stanley by Austrálie mohla vystřídat Katar na pozici světové jedničky ve vývozu LNG již v polovině roku 2017 namísto všeobecně očekávaného 2030.

Během čtyř let by tak z Austrálie mohla být hybná síla globálního energetického trhu. Vývoz LNG a uhlí by měl během pár let dosáhnout stejných objemů jako australský zlatý důl – vývoz železné rudy.

Má své místo na trhu
Zkapalněný zemní plyn vzniká poměrně nákladným zkapalněním vytěženého plynu. Od devadesátých let minulého století si pomalu získává své místo na slunci. Pomohly tomu především nové technologie, které zlevnily a zbezpečnily přepravu LNG. Ta probíhá většinou po moři v chlazených obalech z molybdenu za teploty minus 116 stupňů. Zkapalněný zemní plyn byl kdysi zavrhnut jako fantasmagorie.

Zatímco USA těží z rychlého nárůstu těžby zemního plynu z břidlic, potrvá minimálně deset let, než budou mít Spojené státy odpovídající kapacity v exportních terminálech, které jim umožní do světa prodávat velké množství plynu.

Toto období dává šanci rychle zaplnit trh. Austrálie může profitovat z nedostatku LNG v Asii. Japonsko se po uzavření jaderných reaktorů ocitlo ještě více závislé na dováženém plynu. Tomu odpovídají i tamní ceny pro obchodníky. Zemní plyn se v Japonsku prodává za asi 19 dolarů za BTU (1,055 kilojoule), zatímco ve Spojených státech je stejné množství za čtyři dolary.