Za šest let podpořil stát biopaliva více než osmi miliardami korun

bioplynová stanice (ilustrační foto)

bioplynová stanice (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Stát od roku 2009 do letošního pololetí podpořil biopaliva snížením daně o 8,53 miliardy korun. V pondělí o tom bude vládu informovat ministerstvo zemědělství. Podle něj byla podpora přiměřená a vhodně kompenzovala vyšší provozní náklady biopaliv v porovnání s fosilními palivy. Evropská unie dovolila v tomto období podpořit biopaliva snížením daně o téměř 11,7 miliardy korun, vyplývá také ze zprávy ministerstva.

Senát v tomto týdnu schválil novelu zákona o spotřebních daních, která podporu prodlužuje, zároveň ale u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň, od které byla zatím osvobozena. Současně s tím zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru. Novela čeká na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Daňová zvýhodnění biopaliv jsou nyní poskytována na základě programu, který ale skončil k 30. červnu. Česko se tak nachází v režimu nedovolené podpory. Vláda už loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází schválená novela zákona.

Podmínky Evropské komise

Program ale musela ještě schvalovat Evropská komise. Na základě podmínek, které si stanovila, se některé sazby daně u biopaliv od příštího roku zvýší proti původnímu návrhu, aby se vyrovnalo to, že nyní se podpora poskytuje bez schválení Bruselem. Později, od poloviny roku 2017, by měly sazby opět klesnout.

Například čistá bionafta FAME B100 by měla nově podléhat sazbě 4,59 koruny/litr. U směsné motorové nafty SMN B30 by se sazba spotřební daně měla zvýšit ze 7,66 koruny na 9,26 koruny za litr. U Etanolu E85 se vratka daně za líh v palivu naopak sníží z 12,84 koruny/litr na 10,23 koruny/litr. U rostlinného oleje se nově zavádí sazba daně 4,59 koruny/l. Nízkoprocentně přimíchaná biosložka ve fosilním palivu zůstává i nadále bez daňové i jiné státní podpory.

Odpůrci zákona, především předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdí, že podpora pomůže hlavně skupině Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Může mu prý vynést asi pět miliard korun.