Za Temelín levné F-16. Češi nabízejí Američanům obchod

armáda, F-16

armáda, F-16 Zdroj: profimedia.cz

Na českém nadzvukovém nebi mohou už do dvou let vystřídat švédské JAS-39 Gripen americké F-16. Podle zdrojů deníku E15 blízkých ministerstvu obrany záleží na tom, zda si Westinghouse, který soutěží o dostavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín, výrazně posílí pozici tím, že vláda USA nabídne výhodný pronájem či prodej stíhaček.

Tento scénář nepopírají ani někteří obchodníci s vojenskou technikou. Podle nich se Nečasův kabinet snaží vyvážit nabídku ruského konsorcia MIR.1200 na širokou spolupráci s českými firmami. „Ekonomickou logiku to má, proč nezkusit přimět Američany k tomu, aby nám v souvislosti s Temelínem dali nějaký benefit. Vůči švédské straně to ale solidní není, protože z ní děláme křoví pro utajované rozhovory s někým jiným,“ řekl nejmenovaný důstojník armádního letectva.

Česko už dříve udělilo Švédsku exkluzivitu, oficiálně o stíhačkách s jinou zemí nejedná. Představitelé rezortu dávají najevo, že chtějí v dialogu pokračovat, byť dostali minulý rok od vlády za úkol připravovat výběrové řízení.

Navíc informace o spojení dostavby Temelína, za niž chce ČEZ utratit 200 až 300 miliard korun, s přijatelným řešením ochrany vzdušného prostoru zapadají do snahy premiéra Petra Nečase prosadit co možná nejkratší, tedy tříleté pokračování pronájmu gripenů. Tím by vznikl časový polštář pro přeškolení pilotů a techniků na F-16 a také pro výrobu nových stíhaček.

Spojení velkého civilního kontraktu s benefitem v podobě získání vojenské techniky není nijak neobvyklé, i když ne vždy přináší ovoce. Například Polsko před několika lety také plánovalo výstavbu jaderné elektrárny a zároveň chtělo modernizovat vládní letku. Po Westinghousu požadovalo boeingy ve VIP úpravě, po francouzské společnosti Areva zase luxusně vybavené airbusy. Plány Poláků však ztroskotaly.

I když armáda není přechodu na jiné nadzvukové letouny nakloněna, ministr Vlastimil Picek prý premiérovi Nečasovi neodporuje. „Přitom je kolem toho spousta otazníků. Zatímco švédský partner naše požadavky okamžitě řeší, protože jsme pro něj zákazník, Američané by zřejmě tak vstřícní nebyli. Museli bychom se smířit s tím, co od nich dostaneme,“ dodal zdroj blízký letectvu.

Švédsko údajně o snaze české strany ví, navzdory tomu chce v jednáních pokračovat. Také proto, že nejpozději za rok velmi pravděpodobně nastoupí do Strakovy akademie sociální demokracie, která byla na rozdíl od občanských demokratů gripenům vždy nakloněna. „Po jmenování nového náměstka ministra obrany Daniela Koštovala to jde dopředu. Švédsko přišlo s širokým logistickým paketem, nabídkou doplňkového vybavení a modernizací stíhaček. Stále ale není jasné, jak se zachová americká vláda a co nabídne,“ uvedl s problematikou obeznámený důstojník.

Podle některých vládních zdrojů dokonce nelze vyloučit ani to, že dohoda s Američany o poskytnutí F-16 by mohla být náplastí za zrušení tendru na dostavbu temelínské elektrárny, o němž se v poslední době spekuluje.

Jak si vede Westinghouse

Vítěze tendru na dostavbu Temelína má ČEZ oznámit letos v září, podle některých informací se však může termín až o několik týdnů nebo i měsíců posunout. Podle předběžných hodnocení zveřejněných v březnu Westinghouse vede nad ruským konsorciem MIR.1200. Současný kontrakt na pronájem 14 gripenů za 19,6 miliardy skončí v prosinci 2014.