Zamýšlená past na solárníky nesklapla

Nápad znemožnit provozovatelům solárních elektráren, aby v budoucnu mohli jednou za rok přecházet mezi kolektivními systémy zajištujícími likvidaci solárních panelů, nevyjde. Naopak. Snaha Svazu měst a obcí, aby z návrhu vyhlášky o likvidaci panelů tato možnost vypadla, vyústí v to, že změna kolektivního systému nebude omezena ničím. Bude jen na dohodě kolektivního systému a majitele solární elektrárny, za jakých podmínek bude moci odejít ke konkurenci.

V připomínkovém řízení k vyhlášce, která upraví financování likvidace panelů, Svaz měst a obcí požadoval, aby z ní vypadlo ustanovení o přechodu mezi kolektivními systémy. „Chtěli jsme, aby se tím zajistila stabilita kolektivních systémů a omezili se černí pasažéři, kteří by častými přechody mohli celý mechanismus zneužívat,“ řekl deníku E15 Pavel Drahovzal, předseda komise pro životní prostředí Svazu měst a obcí.

Ustanovení z vyhlášky ministerstvo životního prostředí vyřadilo. Jenže efekt bude opačný. „Bude záviset jen na kolektivním systému a majiteli elektrárny, jak si přechod upraví ve smlouvě. V ní se bude moci výpověď například zakázat, nebo omezit výpovědní lhůtou. Vyhláška to už neupravuje,“ říká Matyáš Vitík, mluvčí ministerstva.

Kolektivní systémy, které mají potřebnou registraci k zajištění likvidace solárních panelů, už teď tvrdí, že přechodům ke konkurenci bránit nebudou. „Bude to ošetřeno ve všeobecných obchodních podmínkách. Možnost rozhodnout se pro jiný než stávající kolektivní systém vnímáme jako příležitost pro Asekol Solar,“ tvrdí Hana Ansorgová, mluvčí kolektivního systému Asekol.

„Už teď nikomu nebráníme, když chce odejít ke konkurenci. Smlouvy ale plošně do konce června asi změnit nestihneme,“ dodává Helena Řepová, členka představenstva společnosti Rema PV. Možnost měnit kolektivní systém jednou za rok nechá ve smlouvách i firma Retela. První smlouvu s vybraným kolektivním systémem musí majitelé elektráren instalovaných před rokem 2013 uzavřít do konce června.

Příliš časté přechody mezi kolektivními systémy ovšem budou bránit v efektivním investování a zhodnocování vybraných prostředků, které na účtech kolektivních systémů budou ležet deset a více let, než se na likvidaci použijí. Vyhláška dá systémům možnost uložit peníze do státních dluhopisů a zajistit tak jejich ochranu před inflací. To ale bude možné jen tehdy, když peníze zůstanou ve správě daného systému delší dobu.