Zásoby břidlicové ropy ve světě stouply za dva roky desetinásobně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Těžitelné globální rezervy břidlicové ropy za poslední dva roky vzrostly na desetinásobek a rezervy plynu z břidlic se za toto období zvýšily o deset procent. Odhadl to dnes Úřad pro energetické informace (EIA) při americkém ministerstvu energetiky. Zásoby ropy a plynu se u tohoto nového zdroje výrazně zvyšují díky rozšiřování průzkumu jejich ložisek.

Zásoby ropy z břidlicových hornin, které jsou využitelné současnou technologií, dosahují nyní ve 41 zemích světa 345 miliard barelů proti 32 milionům barelů v roce 2011, uvedl EIA. Nový odhad představuje globální spotřebu ropy na zhruba deset let a na celkových využitelných zásobách ropy ve světě se podílí deseti procenty.

Rezervy břidlicového plynu se zvýšily na 207 bilionů metrů krychlových ze 188 bilionů kubíků odhadovaných před dvěma roky. Zásoby plynu v břidlicích tak dosahují už třetiny světových zásob zemního plynu a stačily by na více než 60 let globální spotřeby.

Průkopníkem využití břidlicových hornin jsou Spojené státy a po nich se chystají nové zdroje využívat další země světa jako Čína, Argentina, Británie, Rusko a některé země kontinentální Evropy. Takzvaná „břidlicová revoluce“, která začala v plynu, v posledních letech udělala z USA z dovozce plynu jeho vývozce a prudkým zlevněním této suroviny přeměnila zdejší energetický trh.

Největší zásoby ropy v břidlicích má podle odhadu EIA Rusko, kde tyto rezervy, koncentrované na východní Sibiři, dosahují 75 miliard barelů. Následují USA se 48 miliardami, Čína a Argentina. Nejvyšší podíl na rezervách plynu mají Spojené státy, kde je jich zjištěno 33 bilionů kubíků. Těsně druhá je Čína a po ní Argentina a Alžírsko.

Americká těžba ropy by díky expanzi těžby z břidlic měla podle nedávné prognózy EIA letos růst rekordním tempem 900.000 barelů na 7,3 milionu barelů denně a příští rok dosáhne 7,9 milionu barelů, maxima od roku 1988. Proti roku 2010 by to znamenalo nárůst o téměř 50 procent.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) loni předpověděla, že Spojené státy se díky těžbě z břidlicových hornin stanou do roku 2017 dočasně největším producentem ropy na světě s produkcí 11,1 milionu barelů denně. IEA rovněž předpověděla, že Spojené státy do roku 2015 vystřídají Rusko na pozici největšího světového producenta zemního plynu.