Zbrojař Excalibur mění jméno na Czechoslovak Group

Excalibur Group

Excalibur Group Zdroj: ctk

Průmyslový a zbrojařský holding Excalibur Group změnil svůj název. Uskupení českých a slovenských firem se nově jmenuje Czechoslovak Group. Firmy ze skupiny se v minulosti dostaly do povědomí veřejnosti třeba kvůli obžalobě za údajné skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu ve Vrběticích. Uchází se také o významné české armádní zakázky a vyváží zbraně třeba do Iráku. Loni podle odhadů holding zvýšil tržby ze 7,6 miliardy na 12,3 miliardy korun.

„Nový název vychází z toho, že klíčové výrobní kapacity skupiny jsou v ČR a SR. Vyjadřuje také návaznost na tradici československého průmyslu,“ uvedla tisková zástupkyně Kateřina Navarová. Změna podle ní vyplývá z růstu skupiny a její expanze do různých průmyslových oborů. Zároveň dodává, že název se historicky vztahoval ke zbrojařské společnosti Excalibur Army. „Vnímání skupiny se tak omezovalo na zbrojovku, i když stále silnější roli hraje civilní výroba a některé jeho společnosti s obranným průmyslem nijak nesouvisí,“ dodala mluvčí.

Právě zbrojařské aktivity stojí za mediálně nejznámějšími záležitostmi. V listopadu státní zástupce podal obžalobu kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. V minulosti média uvedla, že obviněny v této záležitosti byly společnosti Excalibur Army a Real Trade, které jsou součástí holdingu Excalibur Group. Obvinění se bránily s tím, že miny nepovažuje za zakázané ani maďarský stát, od nějž je firma získala. Miny měly být prý rozebrány, aby mohla být využita trhavina, kterou obsahují.

Policie také u majitele Excalibour Group Jaroslava Strnada provedla domovní prohlídku v souvislosti s kauzou nezákonného převodu majetku ministerstva obrany na jiné subjekty. V této souvislosti ale nikdo z Excalibour Group obviněn nebyl.

Pandury i BVP

Součást skupiny Excalibur Army je důležitým hráčem na českém zbrojařském poli. Je strategickým partnerem nadnárodního holdingu obranného průmyslu General Dynamics Land Systems Europe. Na základě toho by proto měla české armádě dodat dvacet nových obrněnců Pandur za asi 1,3 miliardy korun. Zabývá se také exportem do ciziny. Do Iráku by třeba měla dodat několik set starších bojových vozidel pěchoty (BVP), mluvilo se i o dodávkách tanků.

Podle Navarové měla Czechoslovak Group v loňském roce podle předběžných odhadů tržby 12,3 miliardy korun, o rok dříve to bylo o 4,7 miliardy korun méně. Export při tom tvořil 6,8 miliardy oproti 4,4 miliardám z roku 2014. O více než 600 také vzrostl počet zaměstnanců na 3626.

Součástí holdingu není kopřivnická automobilka Tatra Trucks, i když i tu Strnad vlastní.