Ranní check: Akcie Microsoftu jsou na rekordu. Český startup BMT slaví historický úspěch

Akcie Microsoftu letos rekordně posilují.

Akcie Microsoftu letos rekordně posilují. Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 313. den roku, svátek má Bohdan. V tento den v roce 2004 vydala společnost Mozilla Corporation open source internetový prohlížeč Mozilla Firefox ve verzi 1.0. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin. 

V Malině se hodně utrácelo za párty, večeře i marketing, říká krizový šéf firmy

Zkrachovalý Energetický holding Malina, který o sobě ještě loni prohlašoval, že chce být lídrem na trhu instalací střešních solárních panelů, dnes zaměstnává pouhou padesátku zaměstnanců. Do budoucna to má být ještě méně, a firma tak bude drtivou většinu práce najímat externě. Nový krizový šéf Maliny Lukáš Uhl tento záměr vysvětluje tím, že instalace fotovoltaik je velká profesní dovednost a tu nemá každý. „Existují firmy, které mají výhodu v tom, že jsou menší a mají každý šroubek pěkně pod kontrolou. V takovém modelu máte větší jistoty a garance, což nyní nejen chceme, ale i potřebujeme,“ říká Uhl v rozhovoru s e15.

O2 končí s technologiemi čínské Huawei v klíčové části sítě

Mobilní operátor O2 spadající do portfolia české investiční skupiny PPF podle informací e15 vypsal soutěž na dodavatele nového jádra sítě. Vítězové tendru nahradí technologie čínského kolosu Huawei, které O2 v této klíčové části sítě dosud používá. T-Mobile a Vodafone se jich zbavili už dříve. Důvody výměny jádra jsou zejména technické, s technologiemi Huawei ale O2 končí kvůli novému zákonu o kybernetické bezpečnosti, který připravuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). 

Senát schválil konsolidační balíček. Nyní ho dostane k podpisu prezident

Senát ve středu schválil vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech až o 150 miliard korun. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. Pokud by chtěl balíček vetovat, má na to lhůtu patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal. Pro schválení balíčku hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů. Zapotřebí bylo 38 hlasů.

Po strmém nárůstu jsou akcie firmy Microsoft na rekordních hodnotách

Investoři do akcií americké technologické skupiny Microsoft mohou být letos nadmíru spokojení. Od začátku roku posílil kurz jejích cenných papírů o polovinu a tento týden se dostal na historicky rekordní hodnoty. K tomu přispělo hlavně silné postavení společnosti v oblasti umělé inteligence a v poskytování cloudových služeb. Rekordní úrovně akcie dosáhly krátce po konferenci pro vývojáře, kterou pořádal startup OpenAI, firma, v níž je Microsoft významným investorem.  

Český startup smí přidávat vypěstované maso do zvířecích krmiv

Tuzemské startupové scéně se podařilo urvat historický unikát. Firma Bene Meat Technologies (BMT) získala certifikaci od evropského registru krmiv (Feed Materials Register) pro své kultivované maso. V praxi se tak z ní stala první firma na světě, která smí do krmiv pro domácí mazlíčky přidávat maso „vypěstované ve zkumavce“ ze zvířecích buněk, nikoliv získané porážkou živého zvířete.

Stane se dnes:

  • Své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí zveřejní energetická skupina ČEZ nebo Československá obchodní banka (ČSOB).
  • Na Pražském hradě se setkají lídři českého stavebnictví se zástupci vlády a klíčovými investory. Budou hovořit o očekávaném vývoji ve stavebním průmyslu. 
  • Končí dvoudenní plenární zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci budou hlasovat o svém postoji k emisní normě Euro 7 a zhodnotí účinnost unijních sankcí vůči Rusku.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron pořádá konferenci o humanitární pomoci Pásmu Gazy.