Banky pumpují čím dál víc peněz do realit. První už dostala přes prsty

Aktivitou ve spekulativní výstavbě v Praze hýří finanční skupiny s přebytkem vlastních zdrojů, ale i developer HB Reavis. Na snímku je projekt River Garden I., který postavil v roce 2012

Aktivitou ve spekulativní výstavbě v Praze hýří finanční skupiny s přebytkem vlastních zdrojů, ale i developer HB Reavis. Na snímku je projekt River Garden I., který postavil v roce 2012 Zdroj: HB Reavis

Nová čtvrť Central Business District, kterou u Masarykova nádraží v Praze připravuje skupina Penta. Autorkou návrhu je světově proslulá architektka Zaha Hadid.
Florentinum
Waltrovka Mechanica
Průmyslový a logistický areál u Stříbra, který si od developera Accolade nechaly postavit společnosti Steelcase, Kion a Leone.
Nový majitel. Změna vlastníka se týká i logistického centra P3 v polské Poznani
10
Fotogalerie

Investoři do nemovitostí mají čím dál levnější úvěry a současně je splácí déle. Na trhu se však už objevil první případ, kdy banka kvůli nedostatečné obezřetnosti schytala zásah ČNB.

Dvě třetiny tuzemských bankéřů očekávají, že se v nadcházejícím roce až roce a půl zvýší objem realitních úvěrů v jejich portfoliu. Současně v Česku proti loňskému roku roste počet bank, které jsou ochotné nabídnout úvěr s úrokem pod dvě procenta. Vyplývá to z výsledků nového průzkumu Property Lending Barometer 2016 poradenské společnosti KPMG.  

Zároveň s tlakem na zlevňování půjček uvádí průzkum jako zajímavou zprávu prodlužování doby splácení.

„Prodloužení doby amortizace úvěru, respektive snížení podílu splácení jistiny v průběhu úvěrování, je dnes jedním z klíčovým požadavků investorů,“ sdělil Pavel Kliment, partner tuzemské větve KPMG. Delší splácení je podle něj pro dlužníky často důležitější než další tlak na úrokové marže.

Česko je současně zemí s nejvýhodnejšími podmínkami pro financování nemovitostních obchodů ve střední Evropě, uvádí další analýza od konzultantské firmy BNP Paribas Real Estate.

„Český trh komerčních nemovitostí má ve všech svých segmentech zdravé základy z hlediska poptávky nájemců, infrastruktury a výhledů ekonomického růstu vysoko nad průměrem,“ řekla Lenka Šindelářová, šéfka poradenství v české části BNP Paribas Real Estate.

Dlužníci problémy se splácením nemají. Podle KPMG je 95 procent realitních úvěrů tuzemských bank je bezproblémových. To je podobná situace jako například ve Švédsku, Německu a Velké Británii.

Přesto má honba bankéřů za klienty čerstvě první zásah České národní banky. Tuzemské pobočce Sberbank nařídil regulátor neuzavírat uvěry na financování investiční výstavby a komerčních nemovitostí. Banka podle ČNB dostatečně nedržovala obezřetností pravidla, napsal v pátek server iDnes.cz.

Obecně platí, že se české banky v současné době pouští i do obřích transakcí. Bankovní uskupení v čele s ČSOB zahrnující rovněž Českou spořitelnu, Komerční banku a tuzemskou pobočku UniCredit Bank se nedávno z velké části podílelo na refinancování dluhu developerské skupiny P3 v hodnotě 1,4 miliardy eur, tedy asi 38 miliard korun.