Banky spustily realitní inventuru, na prodej jsou centrály i malé domy

Centrála Komerční banky v Praze v ulici Na Příkopě

Centrála Komerční banky v Praze v ulici Na Příkopě Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Bankovní domy v Česku si začaly dělat pořádek ve svých realitách a těch nepotřebných se zbavují. Často jsou to menší domy v regionálních městech, k mání jsou však i lukrativní nemovitosti typu někdejší centrály UniCredit Bank v Praze na náměstí Republiky, opodál zvažuje Komerční banka prodej své centrály v ulici Na Příkopě.

„Velké banky v posledních letech již úspěšně odprodaly více nežli sto nemovitostí po celé České republice,“ uvedla Zdeňka Klapalová, ředitelka poradenské společnosti Knight Frank, která finančníkům při realitních transakcích často asistuje.
Banky o konkrétních výtěžcích z prodejů mlčí. V úhrnu však jde nejméně o jednotky miliard.

Historicky má velké portfolio nemovitostí po celé zemi Česká spořitelna. Aktuálně má více než šest stovek poboček v 628 budovách. Před pěti lety měla o čtyřicet domů více. „Rozdíl způsobila optimalizace ploch a budov, protože naším cílem je mít pobočky tam, kde je klienti opravdu využijí,“ sdělila Veronika Exnerová z tiskového centra spořitelny.

Dlouhodobě se přebytečných realit zbavuje také ČSOB. „V rámci nastaveného procesu optimalizace banka letos prodala čtyři nemovitosti, v loňském roce to byly tři nemovitosti,“ sdělila mluvčí banky Pavla Hávová.

Kamenných poboček bude méně

Realitní škatulata přitom ještě zdaleka nemusejí být u konce. Roli hraje rovněž přesun klientů na internet. „Podíl kamenných poboček se bude velmi pravděpodobně postupně snižovat ve prospěch on-line prodeje, ale v dohledné budoucnosti určitě nezmizí,“ poznamenal mluvčí tuzemské UniCredit Bank Petr Plocek.

O nemovitosti bank je zájem. „O objekty na náměstích a hlavních třídách se ucházejí místní investoři, pro které mohou mít i hodnotu zvláštní obliby. Chtějí vlastnit bankovní dům na náměstí a návratnost investice pro ně není jediné kritérium,“ dodala šéfka Knight Frank.

Atraktivní pro investory je takzvaný zpětný pronájem. Banka sice nemovitost prodá, část si ale dál pronajímá. V praxi to dělá například Komerční banka.