Buffett: Jak vydělat? Skoupil bych miliony rodinných domů

"Já i moji přátele jsme již dlouhou dobu rozmazlováni Kongresem, který je přátelský k miliardářům," uvedl 80letý Buffett v článku v New York Times. Buffett patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway.

"Já i moji přátele jsme již dlouhou dobu rozmazlováni Kongresem, který je přátelský k miliardářům," uvedl 80letý Buffett v článku v New York Times. Buffett patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway. Zdroj: archiv E15

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett doporučuje investovat ve Spojených státech, vedle akcií především do rodinných domů.

Zakladatel a dlouholetý šéf investiční společnosti Berkshire Hathaway v obsáhlém rozhovoru ve finanční televizi CNBC řekl, že kdyby mohl, skoupil by v USA miliony rodinných domů. Potvrdil také, že jeho firma už vybrala člověka, který Buffetta v jejím vedení jednou vystřídá.

Buffett se v rozhovoru zaměřil na širokou škálu témat, od vyhlídek americké ekonomiky, přes daně až po svého nástupce. Řekl třeba, že firmy v USA neplatí daň kolem 35 procent, jak se často tvrdí. Označil to rovnou za mýtus a naopak řekl, že ve skutečnosti je to méně. Daň, kterou americké firmy platí, podle Buffetta nijak nesnižuje jejich konkurenceschopnost ve srovnání se zahraničními podniky.

Buffett vysvětlil, že pokud se do rodinných domů investuje dlouhodobě a nakoupí se v době, kdy jsou nízké ceny, je to dokonce lepší investice než akcie. Investorům doporučuje, aby si vzali hypotéku na 30 let a své dluhy refinancovali, pokud se ještě úroky sníží.

Buffett ale úplně nezatracuje ani investice v Evropě, která se potýká s dopady dluhové krize v eurozóně. Naopak evropským firmám věří a Berkshire Hathaway má v portfoliu hned osm akciových emisí evropských firem. Buffett uvedl, že před koncem loňského roku od každé emise nakoupil další akcie, ve všech případech to bylo kolem 175 milionů eur (4,4 miliardy Kč) na emisi. Do čeho firma v Evropě investuje, ale nechtěl říci.

V USA Buffett nakoupil i několik akcií IBM, tedy firmy, která patří k zástupcům světa vyspělých technologií. Těm se Buffett většinou vyhýbá, prý proto, že takovým firmám nerozumí. Do žádné další technologické firmy nemá v plánu investovat, ale pokud by našel takovou, jejímuž podnikatelskému modelu by rozuměl, líbil by se mu management a cena akcie by byla dost nízko, pak by prý nakoupit mohl.

Tajnosti kolem nástupce

Vedle realitního sektoru Buffett hovořil také o celkových vyhlídkách americké ekonomiky. Jejímu pokračujícímu zotavení podle něj nezabrání ani současný růst cen ropy. Buffett zopakoval i to, co tvrdí prakticky od začátku hospodářské recese: že je velkou chybou být pesimista, pokud jde o dlouhodobé vyhlídky americké ekonomiky. Analytiky, kteří dávají v takovém smyslu rady, Buffett neposlouchá.

Podniky z Buffettova impéria už také začaly nabírat nové lidi, s výjimkou firem v realitním sektoru jsou to všechny. Na konci letošního roku bude mít prý každá z nich více zaměstnanců, než měla na začátku. Buffett by se ale prý nedivil, kdyby se míra nezaměstnanosti v USA vrátila na devět procent. V lednu klesla na 8,3 procenta.

K nástupci, který má Buffetta v čele Berkshire Hathaway vystřídat, toho Buffett moc neřekl. Potvrdil sice, že nástupce už je vybrán, dotyčnému to ale firma zatím neřekla. Buffett na valné hromadě firmy o víkendu řekl, že jde o člověka, jehož management Berkshire Hathaway dobře zná a váží si jej pro jeho vlastnosti. Buffett se vedení firmy ještě vzdát nehodlá, nástupce vybral jen kvůli svému vyššímu věku.

Řada lidí se dosud domnívala, že správní rada Berkshire Hathaway se teprve loni rozhodla, kdo by měl Buffetta nahradit. Buffett ale v rozhovoru vysvětlil, že rada ví už řadu let, na koho by se obrátila, pokud by Buffett najednou nemohl firmu řídit. Jméno toho člověka je prý stejné už dlouho. Není to prý ani bývalý vrcholový manažer David Sokol, o němž se spekulovalo, ani nikdo ze správní rady.

Buffett je považován za jednoho z nejvýznamnějších investorů poslední doby. Od založení své firmy byl schopen majetek akcionářů zhodnocovat rychleji, než se zvyšovala hodnota celého trhu. Za to si vysloužil několik přezdívek, z nichž nejčastější je zřejmě „věštec z Omahy“. Buffett se také každoročně objevuje na prvních místech mezi nejbohatšími lidmi světa. Jeho majetek časopis Forbes odhaduje na 50 miliard dolarů (931 miliard korun).