Bydlení pro seniory: projekty zatím většinou končí na papíře

Vizualizace Domova pro seniory Grafická

Vizualizace Domova pro seniory Grafická

Dům pro seniory, který by fungoval na komerční bázi, má vyrůst nedaleko parku a kláštera Sacré Coeur na pražském Smíchově. Investor zůstává zatím v utajení. Architektonický Atelier EIS už pro něj ale vypracoval a předložil k posouzení úřadům projekt Domu pro seniory Grafická. Šestipodlažní dům na místě bývalé ubytovny má zahrnovat 36 bytů pro šest desítek klientů, dva služební byty a restauraci s kavárnou.

„Vedle ubytování budou poskytovány služby jako je pomoc při zvládání bežných úkonů péče o vlastní osobu, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, sociálně terapeutické služby,“ uvádí dokumentace k projektu.

V uplynulých letech naplánovali různí investoři v Praze a okolí několik komerčních seniorských projektů. Zahájení výstavby však odkládají, a to zejména kvůli dlouhé návratnosti investice u nájemního bydlení. Pokud by šlo o klasický prodej bytů pro seniory do osobního vlastnictví, komplikuje plány řada právních nejasností. Například to, jak v kupní smlouvě vyřešit, že byt v takovém projektu má sloužit výhradně seniorům, a to i po úmrtí jeho původního obyvatele.

Nájemní dům pro seniory chystali před čtyřmi lety developeři z Karlin Group nedaleko hotelu Olympic. Po propuknutí finanční krize skupina výrazně ořezala své aktivity a záměr zapadl. Podobně není slyšet ani o seniorských plánech developerské firmy Satpo v rámci jejího rezidenčního projektu Sacre Coeur, který stojí nedaleko zamýšleného Domu pro seniory Grafická. U Satpa, které mělo problém prodat v projektu Sacre Coeur byty pro běžné uživatele, rovněž zatím zůstalo jen u plánů.

Také na Praze 5, poblíž Gymnázia Nad Kavalírkou, měl vzniknout šestipatrový Dům pro seniory. Pokus o uplatnění seniorského konceptu v běžném rezidenčním projektu chystá společnost MS development. V rámci komplexu Sluníčková zahrada v Lysé nad Labem chce vyhradit až tři bytové domy starým lidem. „Zatím jsme zahájili první etapu, která se ale týká běžného bydlení. Dům pro seniory plánujeme až ve třetí etapě,“ vysvětlil manažer MS development Jan Krajča.

Průkopnický projekt firmy Acred Group Rezidence Classic v Průhonicích, který nabízel nadstandardní bydlení v nájmu, skončil před pár lety krachem kvůli vysokým cenám, začínajícím na 42 tisících korunách měsíčně. V současné době se rozvoji seniorského bydlení v tuzemsku intenzívně věnuje jen společnost Senior Park, která provozuje tři bytové komplexy v regionech a další dva dokončuje.