Byznysmeni kupují centrály svých firem

Centrála ČSOB v pražské Radlické ulici

Centrála ČSOB v pražské Radlické ulici Zdroj: archiv Mlade fronty

Řada tuzemských podnikatelů bohatne natolik, že přebytek volných peněz investuje do nákupu sídel pro své firmy. Dosud přitom bylo obvyklé, že společnosti si kanceláře pronajímají.

Šéf velké advokátní kanceláře Peterka & Partners Ondřej Peterka si před časem spočítal, kolik jeho společnost za prvních třináct let své existence zaplatila na nájemném. K tomu přičetl případné budoucí náklady a vyšlo mu, že se mu při stále výhodných cenách nemovitostí vyplatí investovat do svého. Pořídil si tak budovu v Praze na Karlově náměstí.

„Náklad na nájem musíme jako advokátní kancelář vždy vynaložit. Je tedy nepochybně výhodnější, aby tento náklad sloužil jako investiční prostředek majitelům advokátní kanceláře a ne jiným investorům,“ řekl deníku E15 Peterka.
Tuzemští podnikatelé na nákupy prostor pro svůj byznys slyší čím dál více.

Z centra na okraj

„Momentálně registrujeme zájem osmi společností o koupi vlastního sídla,“ uvedl Prokop Svoboda, šéf realitní kanceláře Svoboda & Williams. Právě tato realitní agentura nedávno asistovala tuzemské skupině LiveSport při akvizici kancelářského projektu v Praze v Nových Butovicích. Firma se přitom zabývá poskytováním živých sportovních výsledků, tedy zcela jiným oborem než realitami.

„Naší hlavní ambicí je sídlit ve vlastním a vytvořit zaměstnancům dokonalé zázemí,“ sdělil generální ředitel LiveSportu Martin Hájek. Do svého letos přestěhoval centrálu své Okin Group podnikatel Michal Jelínek. Prostory v Poděbradské ulici ve Vysočanech pořídil již před časem jako svou privátní investici.

Stěhují se i banky

O největší investici do své centrály se dosud postarala banka ČSOB. V Radlicích si nechala v roce 2007 za tři miliardy korun postavit novou budovu. Aktuálně tam přistavuje druhou s investicí znovu v řádu nižších jednotek miliard korun.
Výstavbu nové centrály banka financovala z prodeje nemovitostí v centru metropole. Podobně postupovala rovněž Komerční banka. Pro tu developer Finep vybudoval administrativní centrum ve Stodůlkách.

Sídlo pro všechny své tuzemské součásti buduje v Karlíně také švédský koncern Skanska. V tomto případě ale strategií firmy není budovu dlouhodobě vlastnit, nýbrž ji po dostavění a plném pronajmutí prodat. Podobně řadu firem z koncernu včetně mateřské struktury sestěhovala do svého administrativního centra Florentinum skupina Penta. Ani ta však nevylučuje, že objekt nakonec výhodně prodá.