Češi se brání inflaci. Pustili se do oprav domů a bytů

Ceny stavebních prací rostou, i proto lidé s rekonstrukcemi spěchají

Ceny stavebních prací rostou, i proto lidé s rekonstrukcemi spěchají Zdroj: Pexels

Zatímco si Češi přestávají brát hypotéky na koupi nových nemovitostí, za zdmi jejich domů a bytů začala velká vlna oprav a rekonstrukcí. Banky díky tomu evidují rekordní čísla.

Jde do značné míry o schizofrenní situaci. Objem hypoték pro nákup bytů a domů v dubnu meziročně klesl podle České bankovní asociace o šedesát procent, když banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 17,5 miliardy.

Důvodů poklesu je několik. Počínaje přísnějšími podmínkami pro čerpání peněz až po vysoké hypoteční úroky. Jenže když Čechům nestačí úspory pro dosažení nového bydlení, začali zkoumat, jak alespoň nějak změnit svoje stávající. A je z toho boom. „Objem poskytnutých úvěrů na rekonstrukce za leden až duben 2022 vzrostl vůči stejnému období vloni o více než 60 procent,“ hlásí mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Jak vyšší hypotéka zdraží vaší životní pojistku

Video placeholde
• Videohub

Podobně jsou na tom i další banky včetně stavebních spořitelen. „Za období leden až duben 2022 uzavřelo u Buřinky svůj úvěr 7 577 klientů, což představuje meziroční nárůst o 16 procent. Za stejné období jsme zaznamenali i meziroční nárůst v objemu poskytnutých úvěrů o 33 procent,“ vypočítává expert Stavební spořitelny České spořitelny David Majzlík. Srovnání s loňskem je zajímavé zejména proto, že šlo z pohledu hypoték o historicky rekordní rok.

Jeho pokoření, co se žádostí o peníze na opravy domů a bytů týká, potvrzují i v Raiffeisen. „Vyšší tempo růstu pozorujeme právě u půjček nad 200 tisíc korun, které jsou využívány převážně na vylepšení bydlení nebo pořízení automobilu. Takových jsme za první čtvrtletí roku 2022 poskytli o 31 procent více než v loňském roce za stejné období,“ dokládá Tereza Kaiseršotová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Důvodů, které motivovaly Čechy vzít do rukou zednické lžíce, se sešlo v současnosti hned několik. Tím asi nejdůležitějším je inflace. Lidé sledují, jak jim ukrajuje úspory a investice do vlastního bydlení je nejrychlejší cestou, jak peníze chránit. Roli podle bank hraje i zvyšující se nedostupnost nemovitostí. Lidé tedy častěji hledají řešení v rekonstrukci stávajícího bytu nebo domu.

A když už dům či byt kupují, dosáhnou často jen na ty levnější, jejichž stav vyžaduje opravy. Pohledem na ceny materiálů je také jasné, že není dobré rekonstrukce odkládat. „Rostoucí ceny stavebních prací a materiálů pobízí lidi k uspíšení realizace rekonstrukčních prací. Obdobným impulzem jsou i rostoucí úrokové sazby úvěrů na rekonstrukce,“ přidává další důvod Madle.

Střípky z bank pak rámují celková čísla průzkumu, který připravila Asociace českých stavebních spořitelen. Podle něj na 63 procent Čechů plánuje v letošním roce malé či větší úpravy svého stávajícího bydlení. Do oprav chtějí investovat v průměru 160 tisíc korun. Část rekonstrukcí (12 procent) je pak prý vyvolána drahými energiemi. Lidé zateplují či pořizují nová okna, aby ušetřili.

Boom rekonstrukcí přichází v době, kdy je tlak na stavební kapacity vysoký, a to navzdory zvyšujícím se cenám. Odborníci, například ze stavebnin DEK, které deník E15 oslovil, si proto netroufají odhadnout, na jak velké části jejich byznysu se právě rekonstrukce mohou podílet.