České realitky se snaží prodat i exotiku

K tradičním alpským
či středomořským
apartmánům přibývají
vzdálenější lokality
na tureckém nebo
egyptském pobřeží.
Vedle domů na Floridě
se objevují inzeráty
propagující Karibik

K tradičním alpským či středomořským apartmánům přibývají vzdálenější lokality na tureckém nebo egyptském pobřeží. Vedle domů na Floridě se objevují inzeráty propagující Karibik Zdroj: remax

Tuzemské realitní kanceláře rozšiřují nabídku zahraničních nemovitostí. K tradičním alpským či středomořským apartmánům přibývají vzdálenější lokality na tureckém nebo egyptském pobřeží. Vedle domů na Floridě se objevují inzeráty propagující Karibik. Například dům v Dominikánské republice je k mání v přepočtu za dva a čtvrt milionu korun, nový cihlový apartmán v Turecku za 1,88 milionu.

V nabídce jsou třeba i pozemky v želví rezervaci na Srí Lance, kde metr čtvereční vyjde na 385 korun.
Češi, kteří se rozhodnou investovat v zahraničí, ale stále sázejí na osvědčené lokality. „Tradičně jde o apartmány v Alpách, domy ve Španělsku a v Chorvatsku. Největší zájem je o menší domy v těsné blízkosti moře a apartmány v horách, především v Alpách,“ říká Jan Zachystal z realitní kanceláře Remax Alfa. Letní byt na chorvatském pobřeží lze koupit za zhruba 700 tisíc korun, podobně jako byt na německé straně Šumavy.

Podle společnosti Rellox, která se specializuje hlavně na evropské reality, mají Češi zájem spíš o nemovitosti v nižší a střední cenové úrovni od sta do 250 tisíc eur. Rostoucí skupinu kupujících tvoří golfisté, kteří si pořizují nemovitosti poblíž hřišť zejména v přímořských lokalitách.

„Poměrně velký zájem je o nemovitosti na Floridě, důvodem je především relativní cenová dostupnost, atraktivita a samozřejmě i fakt, že floridské realitní kanceláře jsou aktivní v nabízení a spolupráci s tuzemskými zprostředkovateli,“ doplňuje Zachystal.

Aktivní jsou i realitní agenti například z Turecka a Egypta, jak potvrzuje zkušenost sítě M&M Reality. „Zahraniční partneři si nás sami vybrali a nabídky byly zajímavé,“ konstatuje spolumajitel M&M Reality Miroslav Jonáš s tím, že Egypt láká například na atraktivní možnosti potápění.

„Ale i u lokalit, kde hovoříme o zájmu, mluvíme o jednotlivcích,“ přiznává Jonáš, že zahraniční nákupy stále tvoří v Česku jen zlomek obchodů.

„Menší nemovitosti jako domky či apartmány v horách bývají využívány spíš k rekreaci, větší nemovitosti jako například penziony pouze k investičním záměrům,“ dodává Zachystal.
Podle Relloxu jsou zatím investoři v menšině, v budoucnu by ale měli investice do zahraničních nemovitostí využívat k rozšiřování svého portfolia.

ilustrační fotoilustrační foto|E15

Pobřeží znovu láká, ceny domů mohou ještě klesat

O desítky procent a místy až o polovinu propadly ceny nemovitostí v dříve nejatraktivnějších přímořských lokalitách. Podle některých realitních bank a makléřů už zlevněné prázdninové domy opět lákají kupce, jiní předpovídají ještě další pokles způsobený pokračujícím výprodejem problémových projektů. Domy ve Španělsku jsou dnes v průměru o 23 procent levnější, než za kolik se prodávaly v roce 2007. V hlavních turistických letoviscích na Ibize a na pobřeží Costa Blanca krize srazila ceny až o 40 procent. Také Itálie hlásí, že tamní nemovitosti ztratily zhruba čtvrtinu z původní ceny.

Podle banky Lloyds TSB International už investoři cítí příležitost k obnovení obchodů. „Klíčové trhy, které byly v roce 2007 značně přehřáté, jako některé oblasti Španělska a Spojených států, teď nabízejí dobré ceny,“ zdůrazňuje šéf úvěrového úseku Lloyds TSB International Barry Luhmann.

ilustrační fotoilustrační foto|profimedia.cz

„Všechny naše výzkumy ukazují, že zájem pořídit si prázdninové byty a domy trvá, ale lidé ještě nemají plnou důvěru ve své finanční možnosti a stabilitu nemovitostního trhu,“ dodává Luhmann.

Ve Středomoří jsou teď hlavními favority oblast Valencie, ostrovy Ibiza a Sardinie a také portugalské pobřeží. Mimo Evropu vedou v průzkumech oblíbenosti Nový Zéland, Austrálie a Spojené státy.

Optimismus sdílí i francouzská Národní federace realitních agentů, podle níž už některé nemovitosti ve Francii vykazují mírný růst. Mnohem opatrnější je v předpovědích sdružení mezinárodních realitních odborníků RICS, podle něhož ještě na trh přijde řada nemovitostí z nucených výprodejů, které ještě mohou stlačit ceny. Nejvíc výprodejů RICS očekává právě ve Španělsku, Itálii, Irsku a v Maďarsku.

Dna ještě nejspíš nedosáhly ani domy v arabských emirátech, jak soudí kuvajtská studie Global Investment House. Od roku 2008 se ceny rezidencí propadly o 56 procent v Dubaji a 45 procent v sousedním Abú Dhabi. „Odhadujeme, že v současné době je neobsazených 30 procent dubajských rezidencí a zhruba tři procenta v Abú Dhabi. V příštích dvou letech přitom na trh přibude dalších 65 tisíc bytů,“ uvádí Global Investment House.