České stavebnictví zmírnilo meziroční propad na dvě procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dolev669, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Stavebnictví v ČR v únoru zpomalilo meziroční pokles na 2,3 procenta po lednovém revidovaném poklesu o 10,6 procenta. Vývoj ovlivnilo mimo jiné inženýrské stavitelství, kde produkce stoupla. U pozemního se ale opět snížila. Meziročně ubylo i zahájených a dokončených bytů.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební výroba v únoru snížila o tři procenta. Proti lednu byla po očištění od sezonních vlivů vyšší o 1,2 procenta.

V lednu stavebnictví zaznamenalo největší pokles od června 2013, na čemž se podepsalo mimo jiné pozemní stavitelství, kde se produkce snížila o 13,5 procenta. V únoru byl pokles v tomto stavebním oboru menší, činil 3,8 procenta, naproti tomu v inženýrském stavitelství stoupla výroba o tři procenta.

„Čísla signalizují, že vzestup stavební výroby loni na jaře a začátkem léta byl spíše přechodného rázu. Způsobilo ho dočerpávání prostředků z evropských fondů. Chvíli se zdálo, že útlum v oblasti pozemního stavitelství může být dán přesunem kapacit do stavebnictví inženýrského, právě z důvodů dočerpávání. Nyní se ukazuje, že tato domněnka byla příliš optimistická,“ uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se letos rozhodně nedá očekávat tak výrazný růst, jako v loňském roce, kdy stavebnictví vzrostlo o 7,1 procenta. „Přesto by mělo zůstat v mírně kladných číslech díky zvýšené poptávce po nemovitostech. Ať už těch na bydlení nebo těch komerčních,“ dodal Dufek.

Počet bytů, které se v únoru začaly stavět, meziročně klesl o 3,4 procenta na 1616. Stavebníci současně dokončili 1661 bytů, což bylo proti loňskému únoru o 8,6 procenta méně.

Stavebních povolení úřady však vydaly v meziročním srovnání o 1,8 procenta více, a to 5739. Orientační hodnota těchto staveb stoupla o 16,2 procenta na 19,5 miliardy korun.