Číňané kupují luxusní hotel Mandarin Oriental v Praze

Pětihvězdičkový hotel Mandarin Oriental v Praze na malé Straně.

Pětihvězdičkový hotel Mandarin Oriental v Praze na malé Straně. Zdroj: Mandarin Oriental

Pětihvězdičkový hotel Mandarin Oriental v Praze na Malé Straně po pěti letech mění majitele. Jedno z nejluxusnějších ubytovacích zařízení v metropoli kupuje čínská skupina CEFC. Té již v Česku patří mimo jiné fotbalový klub Slavia Praha nebo pivovarská skupina Lobkowicz.

„CEFC planuje ve své obchodní strategii využít rychlého nárůstu počtu turistů mezi Čínou a Českou republikou,“ uvedla viceprezidentka evropské části skupiny Marcela Hrdá. Hodnotu transakce nekomentovala.

Lukrativní nemovitost vlastnil od roku 2011 prostřednictvím firmy Karmelitská Hotel a její nizozemské matky singapurský holding Hotel Properties Limited. Hotel kupoval i s dluhem v době, kdy ještě doznívala krize. Tehdy Asiaté za bývalý dominikánský klášter dali v přepočtu zhruba jednu miliardu korun.

Obchod ještě bude muset schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. “K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti provozování hotelů,” uvedl ÚOHS.

Čínský investor totiž v Praze vlastní také další pětihvězdičkový hotel Le Palais na Vinohradech.

Na cestovní ruch jsou navázané také další čínské investice v tuzemsku. Na jaře si CEFC za více než dvě miliardy korun pořídíla většinový podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz. Současně navýšila podíl v leteckém dopravci Travel Service téměř na polovinu. Díky tomu získali Číňané nepřímo vliv rovněž v Českých aeroliniích. Expanze v cestovním ruchu má za cíl vytvořit komplexní nabídku služeb pro turisty i podnikatele z Číny i celé Asie.

CEFC zviditelněná v Česku též někdejším sociálně demokratickým politikem Jaroslavem Tvrdíkem aktuálně finišuje ještě další transakci. Očekává se, že do konce srpna převezme strojírny a železárny Žďas ze Žďáru nad Sázavou.