Číňany lákají k podnikání nehostinné severské oblasti

Hlavní město Grónska Nuuk

Hlavní město Grónska Nuuk Zdroj: Oliver Schauf - Wikimedia Commons

Čínsky realitní magnát Chuang Nu-po má v úmyslu odkoupit rozsáhlý pozemek na Špicberkách. Zhruba osm set kilometrů na sever od norské pevniny plánuje vytvořit rekreační letovisko pro bohaté cestovatele. Za území o rozloze 216 kilometrů čtverečních je ochoten zaplatit zhruba čtyři miliony dolarů soukromému norskému vlastníkovi.

Bez detailů Číňan prozradil své záměry norským médiím. Projevil jen nejistotu ohledně klimatu souostroví. „Nevěděl jsem, že je tam tolik ledu,“ citovala ho stanice NRK. Špicberky obývá 2600 lidí a o něco více ledních medvědů. Přitahují movité turisty úchvatnými výhledy, po velkou část roku jsou tam však velmi náročné podmínky.

Nejde přitom o první podobné plány podnikatele na nehostinném severu. V roce 2010 se Chuang Nu-po neúspěšně pokoušel dojednat podobnou transakci s islandskou vládou, narazil však na přísné podmínky pro prodej půdy cizincům. Byznysmenův zájem patrně souvisí s aktuální snahou Pekingu zkrátit si obchodní trasy z Dálného východu do Evropy a Severní Ameriky přes arktickou oblast, jež se díky globálnímu oteplování stává prostupnější.

Čína je v regionu bohatém na přírodní zdroje aktivní i jinak. Loni získala pozorovatelský status v Arktické radě a uzavřela s Islandem dohodu o volném obchodu. Vážnost jejích záměrů dokazuje, že v Reykjavíku postavila ambasádu pro pět stovek personálu. V lednu čínská státní firma získala od místní vlády licence na průzkum nalezišť ropy severovýchodně od Islandu.

Čínu zajímá i Grónsko, kde ji láká železo, měď a vzácné zeminy. Obyvatelé ostrova navíc na podzim v referendu odhlasovali konec zákazu těžby radioaktivních materiálů, jako je uran. Jelikož však jde o „bezpečnostní“ otázku, má v ní poslední slovo Kodaň.