Činžáky jsou hitem realitní horečky, skupují je hlavně domácí investoři

Investoři se v honbě za výnosy od pěti procent výše neomezují jen na akvizice velkých podnikatelských nemovitostí. V kurzu jsou
rovněž bytové domy v širších centrech měst

Investoři se v honbě za výnosy od pěti procent výše neomezují jen na akvizice velkých podnikatelských nemovitostí. V kurzu jsou rovněž bytové domy v širších centrech měst Zdroj: archiv/euro

Činžovní domy jsou hitem současné realitní horečky, a to hlavně ze strany domácích kupců. Baví je plně pronajaté domy s byty i kancelářemi stejně jako budovy určené k rekonstrukci. Kapitál v honbě za výnosy od pěti procent výše se neomezuje jen na akvizice velkých podnikatelských nemovitostí. V kurzu jsou rovněž tradiční domy v centrech měst.

„Zájem mezi českými privátními investory o akvizice činžovních domů stále roste, počet nabízených domů na prodej je přitom omezený,“ uvedl Jan Hospodář, partner poradenské společnosti 108 Investment Advisory.

Po přechodu České republiky k tržní ekonomice se před čtvrtstoletím zvláště na pražské domy vrhli zahraniční kupci. Právě ti tvoří jádro aktuální nabídky. „Restituenti své domy již většinou rozprodali. Podle mých zkušeností nejvíce prodávají cizinci, hlavně Italové,“ líčí trend Jiří Vesecký, manažer realitní kanceláře Re/Max Commercial.

V centru Prahy se podle Hospodáře ze 108 Investment kupují činžáky klidně s výnosem kolem čtyř procent. To je na poměry realitního trhu hodně nízko. V širším centru metropole se výnosy pohybují okolo sedmi procent, podle dalších hlasů z trhu i výš.

Bytové domy prodávají především cizinci, kteří je hojně nakupovali před 25 letyBytové domy prodávají především cizinci, kteří je hojně nakupovali před 25 lety | ctk Bytové domy prodávají především cizinci, kteří je hojně nakupovali před 25 lety

„Od poloviny devadesátých let vzrostly ceny domů v centru Prahy přibližně o tři sta procent, mimo centrum však i desetinásobně. Je to dáno pochopitelně tím, že v centru Prahy byly ceny nasazeny vysoko od počátku,“ uvedl Jiří Pácal, jehož Central Europe Holding se investicemi do činžáků zabývá pětadvacet let. Tradičně silným investorem do činžovních domů je rovněž Pražská správa nemovitostí realitního magnáta Václava Skaly.

U bankéřů úvěry na činžáky až takovým hitem nejsou. „Reálné je pouze financování nákupu činžovních domů k dalšímu pronájmu,“ sdělil Roman Obadal, manažer útvaru Financování nemovitostí v ČSOB. Zájemce o půjčku navíc musí nejméně čtvrtinu kupní ceny zaplatit ze svého a ukázat bance nájemní smlouvy zajišťující v součtu roční činži minimálně na úrovni 1,2násobku roční dluhové služby.

Portugalci prodali domy na Újezdě
Blok starých činžovních domů na pomezí pražského Smíchova a Malé Strany v ulicích Újezd a Vítězná změnil majitele. Až na pronajaté obchody téměř prázdné nemovitosti vlastnila roky portugalská společnost QPR Investimentos. Od ní domy nedávno koupila za nezveřejněnou cenu firma Rezidenční projekty sdružující blíže neurčené fyzické osoby. Po získání stavebního povolení tam připravuje víceúčelový objekt s byty a ubytovacími kapacitami. „V současné době je zpracován projekt a je zažádáno o územní rozhodnutí,“ sdělil advokát Vladimír Szabo zastupující akcionáře. Investici odhaduje přes 200 milionů korun.

Prodej nemovitosti s hypotékou má několik řešení