Developer CTP posiluje. Zvýšil příjmy z pronájmu i tržní podíl ve střední Evropě

Zakladatel CTP Remon Vos

Zakladatel CTP Remon Vos Zdroj: CTP

Skupina CTP, největší vlastník a developer logistických nemovitostí ve střední a východní Evropě, zveřejnila první finanční výsledky od březnového vstupu na burzu v Amsterodamu. Její čistý příjem z pronájmu v prvním čtvrtletí 2021 stoupl meziročně téměř o sedmnáct procent na 2,5 miliardy korun. Tržní podíl v rámci střední a východní Evropy, kde CTP primárně působí, ke konci prvního čtvrtletí dosáhl 24 procent.

„Během prvních čtyř měsíců jsme stáli za třetinou všech nových pronájmů v regionu, což potvrzuje naši dominantní pozici na tomto silně dynamickém trhu. Rádi vidíme, že i naši nájemci pokračují v expanzi, a my spolu s nimi pokračujeme v rozšiřování naší sítě průmyslových parků ve všech devíti zemích,“ řekl generální ředitel CTP Remon Vos.

Nově pronajatá plocha vzrostla v prvním čtvrtletí o 397 tisíc metrů čtverečních, loni ve stejném období to bylo 184 tisíc metrů čtverečních. CTP má cíl do konce roku 2021 rozšířit své portfolio na 7,5 milionu metrů čtverečních a do dvou let na 10 milionů metrů čtverečních pronajímatelné plochy.

CTP spolupracuje s více než sedmi sty klienty. Ve výstavbě je více než jeden milion metrů čtverečních. Nejvíce se staví v Česku, na které připadá více než polovina projektů. Během prvního čtvrtletí CTP pokračovalo také v expanzi na první západoevropské trhy, například do Nizozemska nebo Rakouska.

„Náš úspěšný vstup na burzu v Amsterodamu dokresluje zájem investorů a jejich víru v náš obchodní model. Pandemie – a na ni navázané množství vládních opatření – má na naše podnikání jen nepodstatný dopad, stejně tak i naše stavební činnosti probíhají bez přerušení,“ doplnil Richard Wilkinson, finanční ředitel CTP.

Společnost díky vstupu na burzu získala čisté výnosy 819 milionů eur, necelých 21 miliard korun. Celkový počet nabídnutých akcií je 6,7 milionu, což představuje 17 procent všech akcií společnosti. Tržní kapitalizace v polovině května dosáhla 5,8 miliardy eur, více než 147 miliard korun. Ještě dříve, letos v únoru, CTP vydalo třetí sadu zelených dluhopisů. Celkový objem všech jejích zelených dluhopisů tak dosáhl na 1,55 miliardy eur.