Developer PointPark Properties vzdal vstup na burzu

sklady, logistika

sklady, logistika

Nadnárodní developer logistických areálů, sídlící v Praze, PointPark Properties (P3) zrušil svůj plánovaný vstup na londýnskou burzu.

Primární emisí akcií chtěla firma P3 získat 250 milionů eur, v přepočtu přes 7,5 miliardy korun. Hodnocení investorů však nedosáhlo očekávání, jaká měl vlastník P3, bahrajnská banka Arcapita. S odvoláním na generálního ředitele firmy Iana Worboyse to uvedlo několik evropských realitních serverů.

„Arcapita od IPO ustoupila, nic ji ke vstupu na burzu netlačilo, šlo pouze o jednu z variant,“ vysvětlil Worboys. Primární emisí chtěla firma původně získat finance na snížení svého dluhu o 55 až 60 procent a na rozšíření podnikání, v blízké době se chystala zejména expandovat ve Velké Británii. PointPark Properties působí ve 12 zemích. Přes šedesát procent svého nemovitostního portfolia o celkové hodnotě 760 milionů eur, zhruba 19 miliard korun, má v západní Evropě, a to hlavně v Německu, Francii, Itálii a v Nizozemsku. Ostatní část skladů a logistických hal je situována ve střední a východní Evropě, kromě českého a slovenského trhu pak v Polsku, Rumunsku a Bulharsku.

V Česku vlastní P3 podle svého výkonného ředitele Petra Bečára na dvě stě tisíc metrů čtverečních prostor v logistických parcích PointPark Prague D1 a PointPark Prague D8. Firma vznikla přejmenováním původní, rovněž v Česku v roce 2001 založené, mezinárodní developerské společnosti Pinnacle. Tu koupila na prahu finanční krize americká investiční banka Merrill Lynch, o rok později ji prodala bahrajnské společnosti Arcapita Industrial Management, která je dceřinou firmou Arcapita Bank.

Ian Worboys: Sídlo v Praze je pro PointPark strategické

Developeři váhají s novými projekty

Banka a jí spravované fondy měly mít nyní po IPO nadále patnáctiprocentní podíl na primární emisi akcií. Úpis pro P3 měly vést investiční banky Deutsche Bank a Credit Suisse.