Do bydlení v cizině investují Češi přes miliardu korun

Britské Panenské ostrovy

Britské Panenské ostrovy Zdroj: CC BY 2.0: Gail Frederick

Britské panenské ostrovy
Toskánsko
Austrálie, Sydney, ilustrační foto
Austrálie
Z Austrálie se jezdci přesunou do Malajsie.
6
Fotogalerie

Tuzemští investoři kupují rezidenční nemovitosti nejen v oblíbených destinacích typu Chorvatska nebo Toskánska. Dostali se už i do Dubaje nebo na Seychelské ostrovy

Úspěšní čeští byznysmeni si čím dál častěji pořizují nemovitosti v zahraničí. Oblíbené jsou nejen byty, ale i luxusní vily. Ke kupcům patří podnikatelé, manažeři nebo ti, kteří radí miliardářům při nákupech a prodejích firem. Konkrétní objem těchto obchodů žádné statistiky nezachycují. Podle profesionálů z realitní branže už ale převýšil jednu miliardu korun.

„Největší poptávka je po španělských a chorvatských nemovitostech. Zhruba osmdesát procent klientů poptává apartmány v první linii či v dochozí vzdálenosti od moře,“ uvedla realitní podnikatelka Lucie Pilipová ze společnosti Mediterránea, partnera realitní kanceláře Svoboda & Williams.

Například majitel softwarové skupiny Unicorn Vladimír Kovář v chorvatském středisku Rogoznica investoval do stavby luxusních apartmánů, které si lze pronajmout na dovolenou. „Když vypíšu novou sezonu, tak je obvykle za dva dny pryč,“ uvedl.

Češi se už ale dostávají i do vzdálenějších destinací. „Kupují se nemovitosti například na Floridě nebo v Dubaji. Víme také o českých kupcích například na Seychelách, Mauriciu nebo v Austrálii, ale jsou to stále spíše výjimky,“ sdělila Ilona Mančíková, majitelka české pobočky mezinárodní realitní sítě Sotheby’s International.

Tuzemští investoři nehledají v zahraničí reality jen pro sebe. Část z nich je dále pronajímá nebo jen čistě spekuluje na budoucí růst hodnoty. Za výhodu podle obchodníků považují také fakt, že v případě potřeby nemovitosti snadno prodají.

České kupce si již vyhlédly též zahraniční fondy, které shromažďují kapitál pro investice v cizině. „V minulém roce jsme jen v České republice získali od investorů kolem milionu eur. Pro letošní rok plánujeme více než dvojnásobek,“ řekl realitní obchodník Pierre-Philippe Möller. V Česku zastupuje britskou společnost The Resort Group, která staví ubytovací komplexy na Kapverdských ostrovech.