Do dražby jde obří pohledávka z OPBH

Škrétova ulice na Praze 2 (ilustrační foto)

Škrétova ulice na Praze 2 (ilustrační foto) Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Ani 25 let po změně společenských pořádků neskončily některé kauzy, jež jsou starší než kupónová privatizace. Týká se to například dosud neuzavřené likvidace Obvodního podniku bytového hospodářství (OPBH) pro Prahu 2. Za působení bývalého likvidátora z podniku podivně zmizelo téměř sto milionů korun. Pohledávka se bude na začátku prosince prostřednictvím společnosti Prokonzulta dražit s vyvolávací cenou 66 milionů korun, vyplývá z dražební vyhlášky.

V kauze je namočená také zkrachovalá makléřská společnost Sati. Likvidátor Petr Louda do ní z OPBH druhé městské části poslal od roku 2000 celkem 208 milionů korun. Tvrdil, že kvůli zhodnocení peněz. Jenže Sati v roce 2005 zkrachovala. A 86 milionů se do likvidovaného státního podniku nikdy nevrátilo. Podezření, že Louda a makléři ze Sati jednali ve shodě, se nikdy neprokázalo.

Přesto za porušování povinností při správě cizího majetku a zkreslování hospodářských údajů poslal Městský soud v Praze v roce 2009 advokáta do vězení na čtyři roky natvrdo. Jenže o pár měsíců později pražský Vrchní soud rozsudek zrušil. A nově dal Loudovi jen tříletou podmínku za to, že si na rok z kasy OPBH svévolně vypůjčil jedenáct milionů korun a snažil se to v účetnictví maskovat. Ztrátu peněz přes Sati za trestný čin neoznačil a doporučil OPBH žádat odškodnění prostřednictvím občanskoprávní žaloby.

Louda se však i v případě výrazně mírnějšího rozsudku nehodlal vzdát. A na základě jeho dovolání Nejvyšší soud skutečně případ vrátil o patro níž k novému projednání. Nakonec vše skončilo zcela jinak. Stíhání Loudy loni zastavila amnestie bývalého prezidenta Václava Klause.

Ztracené desítky milionů korun jsou v Praze 2 dlouhé roky horkým tématem. A nic na tom nezměnilo, že Louda pod tlakem z funkce likvidátora odstoupil už v roce 2005. Představitelé městské části ale vždy odpovědnost za ztrátu peněz odmítali. Mimo jiné s poukazem na fakt, že OPBH není obecní podnik, ale prostřednictvím ministerstva financí patří státu.

„Nikdo z členů zastupitelstva nebyl obviněn, naopak několik zastupitelů vypovídalo proti likvidátorovi v pozici svědků,“ uvedla letos na jaře na serveru Parlamentnilisty.cz starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).