Europa Capital koupila Hadovku. Firma cílí na budovy, kterým chybí kapitál

Administrativní komplex Hadovka Office Park

Administrativní komplex Hadovka Office Park Zdroj: Archiv/Euro

Realitní skupina Europa Capital koupila pro jeden ze svých fondů kancelářské centrum Hadovka v Evropské ulici v Praze 6. Za již starší objekt zaplatila 43 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy korun). Cena znamená počáteční roční výnos devět procent. Europa Capital zrealizovala transakci na Evropské jen krátce poté, co firma prodala logistický park v Rudné u Prahy společnosti Prologis.

„Akvizice Hadovky zapadá do naší strategie získávat ve strategických lokalitách evropských velkých měst vysoce kvalitní budovy, které však postrádají potřebný kapitál,“ uvedl Robert Martin, který má v Europa Capital na starosti střední Evropu.

Spoluinvestorem je společnost Resolution Capital Management, kterou vlastní kanadský byznysmen George Leslie.
Na transakci se podílela také poradenská společnost Cushman & Wakefield. „Díky nedávnému prodloužení metra A bude atraktivita kancelářských budov v blízkosti metra v Praze 6 dále posilovat,“ komentoval obchod Jiří Fousek, šéf investičního oddělení v Cushman & Wakefield.

Odchod Siemensu

Na obchod poskytla úvěr německá banka Deutsche Pfandbriefbank. Na prodávající straně byl jiný německý peněžní ústav Helaba. K této bance se administrativní centrum dostalo během krize, kdy předchozí vlastník bance centrum předal kvůli umoření svého dluhu.

Do potíží tehdy centrum vrhnul odchod klíčového nájemníka tuzemské centrály Siemens. Ze šlamastyky po roce 2010 tahal Hadovku současný nový spolumajitel, Leslieho Resolution Capital Management. V současnosti je už ale kancelářské centrum zase plně pronajaté.

Realitní investice v ČR předčily Polsko
Čilý ruch na tuzemském realitním trhu vedl k tomu, že investice do komerčních nemovitostí v letošním prvním pololetí narostly na 2,5 miliardy eur. To podle konzultantské firmy DTZ znamená, že Česko poprvé od roku 2004 přilákalo více realitního kapitálu než tradičně silné Polsko. Prim hrály hlavně nákupy obchodních a víceúčelových center. „Ukazuje to na důvěru realitních firem a fondů v ekonomický růst regionu a s tím související spotřeby obyvatel,“ sdělila Lenka Šindelářová, vedoucí výzkumu v DTZ. Tuzemské komerční reality táhnou zahraniční investory mimo jiné proto, že stále poskytují vyšší výnosy než v západní Evropě.