Evropské banky stoply financování realit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: b2b projekt

Evropské banky přistupují ke krizovým realitním scénářům. Největší německý poskytovatel nemovitostních úvěrů Eurohypo, který je součástí skupiny Commerzbank, pozastavil financování nových projektů na celé první pololetí příštího roku. Tak razantní opatření bankéři neučinili ani při vypuknutí finanční krize v roce 2008.

Ke stejnému kroku na neomezenou dobu přistupuje podle zahraničních médií také francouzská skupina Société Générale. Obě instituce reagují na turbulence na finančních trzích a na nejisté výhledy do příštího roku. Opatření souvisí i s novou regulací bank Basel 3 a zpřísněnými požadavky na kapitálovou přiměřenost, jež prosadila Evropská unie.

Tuzemské banky zatím k plošnému omezení úvěrů nepřistoupily. „Naopak, rok 2011 hodnotíme z pohledu financování realitních projektů velice pozitivně,“ uvedl Pavol Maličkay, šéf specializovaného financování Komerční banky, jejímž vlastníkem je Société Générale.

Velmi přísná kritéria však platí zejména u developerských projektů. Investiční obchody s hotovými a pronajatými komerčními nemovitostmi měly letos přednost. „Základní pravidla projektového financování nemovitostí a také celkový limit pro tento sektor je determinován politikou mateřské banky. Co se týká konkrétních transakcí na českém trhu, Komerční banka má autonomní postavení, které je závislé na kondici lokálního trhu,“ vysvětlil Maličkay.

Pro developery a realitní investory znamená uzavření kohoutků dvou významných evropských poskytovatelů úvěrů další ránu. Kvůli dluhové pasti eurozóny už banky na podzim znovu zpřísnily podmínky financování. Ke Commerzbank a Société Générale se teď nejspíš přidají další. „Největší výzvou pro banky je přijít na to, jak makroekonomická situace ovlivní trh s nemovitostmi. Je to velmi těžké,“ přiznal šéf realitního financování Berlin Hannoverische Bank Assem El Alami.

Commerzbank, které podle německých médií hrozí zestátnění, oznámila, že se namísto nových půjček soustředí na revizi stávajícího portfolia v Německu a v Polsku. Ve svých knihách má nemovitostní úvěry v hodnotě 72 miliard eur. Société Générale nechtěla situaci komentovat, podle zahraničních zdrojů se snaží zbavit balíku nesplácených půjček v hodnotě tří až pěti set milionů eur.

Několik let odkládané problémy se špatnými úvěry začínají být naléhavé. „Situace je pro evropské banky velmi stresující,“ zdůrazňuje šéf švýcarské skupiny privátních investorů Corestate Capital Ralph Winter. „Banky se soustředí na nejlepší aktiva, generující stabilní příjmy. Jenže 97 procent německých realit tomuto požadavku ve skutečnosti neodpovídá, což je vedle krize eurozóny největší hrozbou pro evropský trh s nemovitostmi,“ tvrdí Winter.