Hypoteční trh má to nejlepší za sebou, začíná tvrdý boj o klienty

Nízké sazby. Úroky z hypoték jsou na rekordních minimech

Nízké sazby. Úroky z hypoték jsou na rekordních minimech Zdroj: Profimedia.cz

Zájem o hypoteční úvěry se pomalu vyčerpává, při životě ho udržují jen neustále klesající úroky dlouhodobých úvěrů na bydlení. V prvním pololetí banky poskytly 67,9 miliardy korun hypoték, to je o 5,5 procenta méně než před rokem.

V posledních letech táhlo hypoteční trh vzhůru především refinancování, které se ale již vyčerpalo. „Pokles refinancovaných hypoték má dva zásadní důvody. Jednak se vzhledem k nízkému počtu sjednaných hypoték v roce 2009 snížila základna pro refinancování, zadruhé se výrazným způsobem projevila snaha bank udržet klienty v portfoliu,“ upozorňuje Jan Kruntorád, předseda představenstva společnosti Gepard Finance. Podle něho zájem o primární úvěry na skutečnou koupi nemovitosti naopak mírně roste.

Ve snaze o udržení objemů prodaných úvěrů se banky nebojí jít s cenou až na dřeň. Do útoku tento týden vyrazila Fio banka. Ta jde nyní s cenou hypotéky s plovoucí sazbou až na 1,81 procenta. Klient ale musí zaplatit třicet procent z ceny nemovitosti ze svého, banka mu totiž půjčí maximálně sedmdesát procent z kupní ceny nemovitosti.

Vývoj hypoindexuVývoj hypoindexu | E15

„Fio banka usiluje o pozici banky s nejvýhodnějšími hypotékami,“ napsala banka v tiskové zprávě. Hypotéku s fixací na pět let tak Fio od pondělka nabízí za 2,19 procenta. V létě se průměrné sazby hypoték dostaly na nové minimum, když v červenci podle Finexpert Hypoindexu spadly na 2,72 procenta.

Například UniCredit, která s úvěry s plovoucí sazbou přišla jako první, ji nabízí za 2,09 procenta. Ta ale půjčí až 85 procent z ceny. Úvěry s plovoucí sazbou jsou dlouhodobě nejvýhodnější na trhu, protože za posledních šest let úrokové sazby pouze klesaly. Ceny hypoték s plovoucí sazbou jsou odvozeny od ceny peněz na mezibankovním trhu, tedy za kolik si banky půjčují mezi sebou, k tomu si banka připočte svoji marži, která se pohybuje okolo 1,5 procenta. V poslední době se banky také pustily do experimentu se sociálními sítěmi. Česká spořitelna a UniCredit lákaly zájemce o hypotéku na Facebook, kde si mohli sami snížit úrok.