Investice do realit letos uvízly na cenách

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V Česku zcela ustrnuly investiční obchody s nemovitostmi, od začátku roku se neuskutečnil ani jediný. Loni v prvním čtvrtletí koupili přitom investoři v tuzemsku budovy a průmyslové areály za 340 milionů eur, v přepočtu 8,5 miliardy korun. Investiční aktivita poklesla v celém regionu střední a východní Evropy zhruba na třetinu, například v Polsku a Rumunsku však oproti Česku zaznamenali v prvním čtvrtletí alespoň několik významných transakcí.

Obchody na realitním trhu v současnosti obecně brzdí utažené zdroje bankovního financování. V případě České republiky jsou ale překážkou také výrazně odlišné cenové představy prodávajících a potenciálních kupců. „S prodávajícími bývá potíž, protože mají pocit, že trh v Česku zažívá boom a oni mohou požadovat jakoukoli cenu. Nejsou ochotni ke kompromisu,“ vysvětluje Andreas Ridder, regionální šéf poradenské společnosti CB Richard Ellis. Zatím první letošní prodej kancelářské budovy v Praze 4, který se teprve dokončuje, byl podle informací deníku E15 možný jen díky tomu, že dosavadní majitel zmírnil své původní cenové požadavky.

Tuzemský a polský trh přitahují z celého regionu největší pozornost investorů. Obrázek Česka jako jednoho z premiantů se však odráží i v přístupu kupujících. „Chtějí jen ty nejkvalitnější projekty. Jakákoli drobná nedokonalost může obchod zmařit,“ zdůrazňuje Ridder. Někteří vlastníci už raději stáhli své nemovitosti z nabídky a vyčkávají na příznivější dobu.

Složitá jednání o financování také protahují uzavření jednotlivých akvizic. Jak připomíná šéf německé banky Helaba pro střední a východní Evropu Martin Erbe, na vrcholu realitního trhu se obchod dojednával měsíc až dva, dnes se vyjednává čtyři až devět měsíců. „Rozjednaných obchodů teď ale není mnoho,“ potvrzuje Erbe.

Podle předběžných statistik CBRE se letos za první čtvrtletí zobchodovaly v regionu střední a východní Evropy komerční nemovitosti celkem za 800 až 900 milionů eur, zatímco loni to ve stejném období byly 2,5 miliardy eur. Letošní kvartální výsledek je tak zatím nejhorší od krizového podzimu 2009.

Loňský rok vypadal přitom z investičního hlediska velmi nadějně. Investoři za nemovitosti v regionu utratili dohromady 11 miliard eur, z toho dvě miliardy eur v Česku.