Investiční byt: musí se vyplatit! Jinak jděte o dům dál

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Setkávám se s investory, kteří vyzkoušejí různé strategie pronájmu, ale k výnosu přes pět procent se nemohou dostat. Mají těžký úkol – vysokou kupní cenu už nezachrání sebevětší následné úsilí. A přitom získat slevu na investiční byt je o tolik jednodušší než u bytu kupovaného pro vlastní bydlení.

Investiční byt, to musí být dobrý obchod, vyhmátnutá příležitost, trefa do černého – aspoň do té míry, aby vám vyšel výnos nad pět procent.

Upřímně si řekněme, že za poslední rok se hodně změnilo. Zatímco ještě nedávno nabídka převyšovala poptávku, takže pro zběhlé obchodníky nebylo těžké vyjednat slevu, dnes to už tak není.

Radil jsem vám v minulém díle koupit ideálně byt 2+kk. V tuto chvíli je právě 2+kk nejvíc vyhledávaná dispozice, proto jakmile se otevře příležitost, chopte se jí. Omluvte se v práci a vyrazte na prohlídku v prvním termínu. Mějte připravené financování tak dobře, abyste mohli peníze skoro sázet na stůl. Buďte flexibilní a především – naučte se přemýšlet jako investor.

Vyhněte se zbytečnostem, přijdou draho

První předpoklad úspěchu jsou dokonale nastavená kritéria vyhledávání. Za prvé, nebudete pak ztrácet svůj čas na prohlídkách bytů, ze kterých stejně žádné investiční terno nikdy neuděláte. A za druhé, všimnete si zajímavých příležitostí, i když budou třeba převlečené za ošklivá káčátka.

Jako investor máte jedinou ambici – pronajmout výhodně koupený byt za dostatečně vysoký nájem. Zkuste tedy osekat svoje osobní preference a řiďte se jenom kritérii, která ovlivní zájem budoucích nájemníků. Zejména si dejte pozor na faktory, které zvyšují cenu bytu úplně zbytečně, typicky balkon nebo terasa, na které nestráví nikdo víc než pár dní v roce.

Pozor! Ceny letí nahoru
Postupujte obezřetně, letos ceny nemovitostí po dlouhé době zase rostou, a zvýšilo se tedy riziko, že nakoupíte draze. Navíc vás budou makléři zase strašit nekonečnými frontami zájemců o tento byt – a někdy budou mít i pravdu. Nakupujte velmi opatrně jenom v těch lokalitách, které se rozvíjejí, ale ceny dosud nevyletěly do výšin. Jsou to perspektivní, rezidenční lokality, jejichž potenciál je nesporný, ale dosud nepatří k nejdražším. Někdy udělá velký rozdíl i jedna ulice.

Už vůbec byste se potom při prohlídce neměli zabývat detaily, jako je například secesní chodba nebo oblíbená lokalita, které vás sice chytnou za srdce, ale zaplatíte za ně zbytečně peníze navíc – neplánujete přece sami v bytě bydlet.

Nesnažte se zabít dvě mouchy jednou ranou – až budou za dvacet let vaše děti velké, můžou splacený byt prodat a koupit si jiný podle svého gusta, nevybírejte jim ho nyní, když vaše hlavní role jako investora je v současné chvíli maximalizovat výnos, který vám nemovitost přinese.

Ať vědí, že děláte byznys

Obchodnický étos je právě to vaše eso v rukávu, které by vám mělo usnadnit jednání o ceně. Koupě nemovitosti je jinak totiž hodně emotivní záležitost – prodávající i makléři pracují s tím, že se začínáte v bytě cítit jako doma nebo jste si zamilovali danou lokalitu, a tak vás nutí platit vyšší cenu, než by byla nezbytná.

Když jednáte o koupi investičního bytu, je to něco jiného – hned při prvním telefonátu s makléřem řekněte, že vám jde o byt na investici, a dejte jasně najevo, že pokud se nedostanete na kýženou částku, půjdete bez váhání někam jinam. Nejste-li omezeni tolika osobními přáními jako v případě rodinného bydlení, vaše možnosti jsou široké.

Ceny nových bytů v letošním roce porostou nejen díky vysoké poptávce