Investory místo dluhopisů lákají reality

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Investice do podnikatelských nemovitostí jsou v kurzu. Z jedné strany do branže vstupují domácí investoři, jak dokládá nedávný nákup kancelářského centra v Praze na Florenci česko-slovenským fondem IAD Investments.

„Mnozí čeští investoři mění svoji filozofii a ukládají své volné prostředky do komerčních nemovitostí, které přinášejí zisk. Jsou zajištěním, takzvanou cihlou proti inflaci,“ uvedl generální ředitel tuzemské dražební společnosti Naxos Jan Sachr.

Z druhé strany velké zahraniční fondy ztrácejí v krizi získanou averzi k riziku a vrací se k realitám. Vynášejí totiž výrazně více než například bezpečné vládní dluhopisy, které už fondům k ziskům nestačí, vyplývá to z nové studie poradenské společnosti Colliers.

„Vzhledem k tomu, že se příliv peněz na trh s nemovitostmi zvyšuje, jsme skutečně svědky ochoty investorů podstoupit více rizika i na českém trhu,“ řekl Chris Sheils, ředitel investičního oddělení Colliers v České republice. Zvláště atraktivní jsou podle něj průmyslové nemovitosti, které poskytují ještě vyšší výnosy než kanceláře nebo obchodní centra.

Sázka na maloobchodní útraty
Skokový nárůst loni vykázaly investice do evropských obchodních center a nákupních parků. To podle poradenské firmy DTZ svědčí o důvěře investorů v budoucnost maloobchodního trhu. Investoři dali do retailu 34 miliard eur, dlouhodobý roční průměr činí 28 miliard, uvádí DTZ. Mezi kupujícími byly hlavně silné fondy. Investiční obr Standard Life tak například ovládl nákupní parky v Olomouci a Ostravě. Britský Meyer Bergman nedávno za 72 milionů eur koupil centrum Fashion Arena v Praze-Štěrboholích.

Přesun investorů od pevných příjmů z dluhopisů k rizikovějším, ale ziskovějším nemovitostem je už podle konzultantů na trhu znát. Jen ve střední a východní Evropě se letos uskuteční realitní obchody za 16 miliard eur. Pokud se tento nejlepší scénář z predikce Colliers naplní, nebude již číslo daleko od vrcholu trhu z roku 2007. Pro rok 2016 už poradci odhadují nárůst investic v regionu na 19 miliard eur. Současně Colliers připouští, že celkové investice v regionu může srazit aktuální dění v Rusku a na Ukrajině.

Obecně investorům hraje do karet přebytek volných peněz na trhu. A také očekávání dalšího globálního růstu nájmů za komerční prostory.

Současně se na trhu objevují nové investiční nástroje. „Klubové obchody, nové struktury, joint ventures a společné vlastnictví veřejně neobchodovaných realitních společností budou pravděpodobně upřednostňovanými nástroji pro investice do realit,“ řekl šéf investic německé Colliers International Ignaz Trombello.