Irská města duchů, co zbyla po krizi, srovnají buldozery

Irská města duchů srovnají buldozery.

Irská města duchů srovnají buldozery.

Irská města duchů srovnají buldozery.
Irská města duchů srovnají buldozery.
Irská města duchů srovnají buldozery.
Irská města duchů srovnají buldozery.
Irská města duchů srovnají buldozery.
10
Fotogalerie
Když v roce 2008 praskla irská realitní bublina a cena nemovitostí spadla prudce dolů, po celém ostrovním státě zbyly tisíce prázdných, často nedostavěných domů. Nikdo neměl zájem nebo peníze je koupit. Tyto nemovitosti poté přešly do rukou NAMA, což je státní „špatná banka“, která se pro ně pokoušela najít kupce. Marně. Nyní se NAMA rozhodla, že neprodejné domy raději zbourá.

„Je řada míst, kde je zkrátka nejjednoduším řešením demolice,“ myslí si ministr bydlení Jan O’Sullivan. „Když v nich nikdo nechce bydlet, zbouráme je,“ dodal v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Města duchů jsou nejviditelnější jizvou, která Irům připomíná realitní šílenství, kdy developeři stavěli projekty za přemrštěné ceny ve víře, že je lidé budou donekonečna kupovat. Realitní bublina stáhla ke dnu irské banky, které pak zachránil stát. Státní pokladna se ale zadlužila natolik, že Irsko následovalo Řecko a muselo přijít s nastavenou dlaní k Mezinárodnímu měnovému fondu a Bruselu pro finanční pomoc. Podle vládních odhadů zeje prázdnotou asi 15 procent irských domů.

OBRAZEM: Domy, které nikdo nechce koupit. Srovnají je buldozery.

Neprodejnost není jediným důvodem k demolici. Do jednoho nedokončeného domu se v únoru vydalo dvouleté dítě a na staveništi ho nalezli mrtvé. Buldozery už 18. července vjely do města duchů v Longfordu v irském vnitrozemí poté, co tu došlo k explozi kanalizace.

„Lidé, kteří si koupili sen, zdědili noční můru,“ říká Peggy Nolanová, místní právnička z Longfordu. „Daňoví poplatníci už platili dost. Je to ostuda developerů, co to postavili,“ říká.

Během posledních deseti let vyrostlo v Irsku, které má pouze 4,5 milionu obyvatel, neuvěřitelných 553 tisíc domů. Asi 294 tisíc jich nyní zeje prázdnotou. Od vrcholu bubliny v roce 2007 ceny spadly asi o 64 procent.
„Neexistovalo pořádné plánování, žádná kontrola a zákony, které by dohlížely na úvěrové firmy,“ říká O’Sullivan. „A tak jsme dostali velmi tvrdou lekci.“

Agentura NAMA vlastní asi 10 procent domů. Tento týden zbourala bytový dům o dvanácti bytech v Gleann Riada, 115 kilometrů od Dublinu.

Vidět demolici na vlastní oči „přineslo uspokojení, protože na ty domy byl bolestivý pohled,“ myslí si Alan Hogan, třicetiletý mladík, který sám svůj dům na jiném pozemku pronajímá, aby pokryl hypotéku. „Já sám bych chtěl tu smyčku kolem svého krku sundat,“ dodává.

Vláda má jasno. „Zbavíme se těchto skvrn na naší krajině a na naší komunitě,“ říká Sullivan.