Je to malá revoluce, tvrdí o pražských stavebních předpisech developeři

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Martin Siebert, Euro

Nové pražské stavební předpisy, kterými se musí v metropoli od října řídit stavebníci a developeři, jsou podle oslovených firem malou revolucí. V pozitivním smyslu. Smiřují se s nimi překvapivě lehce, Prahu podle nich přibližují k vyspělým evropským velkoměstům. Pravidla řeší například výšku domů, šířku chodníků či „oslunění“ objektů.

Oproti stávajícímu stavu podle obchodního ředitele společnosti Central Group Jiřího Vajnera výrazně zpřehledňují a zjednodušují technický standard nových nemovitostí. „Současná soustava norem je velmi nepřehledná,“ sdělil serveru E15.cz Vajner.

Jako klad vnímá to, že pravidla poskytují právní rámec pro zpomalení plošného růstu pražské aglomerace, a naopak nahrávají jejímu zahušťování. Plus je podle něj i to, že norma ruší požadavek na oslunění. „Eliminují se některé méně smysluplné požadavky bývalé vyhlášky, například požadavek na přímé osvětlení schodiště, který je v době výtahů anachronismem,“ poznamenal.

Oslunění vnitřních prostor dosud stavebníky významně limitovalo, podle ředitele developmentu společnosti Sekyra Group Leoše Anderleho nebylo možné severně orientovaný byt kolaudovat jako bytovou jednotku, ale jako jiný nebytový prostor - ateliér nebo ubytovací jednotku. Podobně zásadní jsou podle něj také změny v odstupových vzdálenostech budov.

Dodal, že nově se pro stavebníky definují požadavky na parkovací stání. Významně se liší požadavky na parkování v perifériích Prahy a v centru. „Je zřejmé, že si norma klade za cíl, aby se ve vnitřním městě zvyšoval podíl hromadné dopravy,“ uvedl.

Zatím předčasné hodnotit

Dopad nových pravidel na projekty společnost podle Anderleho stále vyhodnocuje. „Zatím se nám jeví, že v existujících návrzích nové požadavky plníme, jen v okrajových částech města máme deficit parkovacích stání,“ zmínil.

Dosavadní stav, který v hlavním městě ve stavebních předpisech panuje, je nepřehledný také podle tiskové mluvčí společnosti Finep Pavly Temerové. „Vítáme jakoukoliv smysluplnou snahu o zlepšení,“ uvedla. Přesto je ale podle ní předčasné hodnotit detailněji, jak nová pravidla stavebníky zasáhnou. „Musíme je nejdříve nastudovat,“ konstatovala.

Jakým způsobem pravidla ovlivní výstavbu, ukáže podle Veroniky Pitákové ze společnosti Orco až čas a jejich uvedení do praxe. „Jejich schválení naše společnost vnímá jako opravdu zásadní změnu a zcela nový přístup k věci,“ řekla.

Vídeň, Berlín...Praha

Pražské stavební předpisy zpracoval Institut plánování a rozvoje (IPR). Dosavadní vyhláška totiž podle institutu řešila negativní jevy konce 19. století, jako například problémy s hygienou. Předpis, který schválili pražští radní, se ale má věnovat současným problémům města.

„Přirovnal bych to k novému občanskému zákoníku. Praha získává kvalitní stavební regulaci, která přibližuje město evropskému standardu výstavby s důrazem na kvalitu urbanistického uspořádání a kontext místa,“ uvedl již dříve pražský primátor Tomáš Hudeček. Při sestavování nových předpisů se Praha inspirovala evropskými městy jako je Berlín a Vídeň.