Koupit a pronajmout. V Praze se za tímto účelem prodá až 16 procent bytů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Až 16 procent nových bytů v Praze lidé kupují, aby je mohli dále pronajímat. Považují to za dobrou investici. Nájemní krize kvůli tomu ale podle developerů nehrozí. Čtvrtina investičních nákupů bytů by trh neměla ohrozit. Byt pro vlastní bydlení si pořizuje 73 procent Čechů či cizinců žijících v Česku.

Vyplývá to z výzkumu, který mezi řediteli developerských společností provedla analytická společnost CEEC Research spolu s KPMG. Zbývajících 11 procent nákupů bytů podle průzkumu připadá na přímou investici, do které si lidé chtějí uložit své volné finanční prostředky.

„Investice do rezidenčních nemovitostí považují investoři za zdroj stabilních příjmů, navíc téměř s jistou garancí své investice v dlouhodobém horizontu. Rovněž vzhledem k vysoce likvidnímu trhu pražských bytů a velkému množství zájemců lze v případě potřeby byt i relativně rychle prodat,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Rusové nesmlouvají

Specifikem pražského trhu s byty jsou oproti regionům zahraniční kupující. Podle ředitelů developerských firem jsou nejoblíbenější investoři z Ruska, kteří zpravidla nesmlouvají o ceně.

Podle partnera KMPG Pavla Klimenta je nákup rezidencí k dalšímu pronájmu konzervativní investicí s delším investičním horizontem. „Výnosnost takové investice na pražském trhu je nižší než v regionech, i tak je ale zajímavou možností vzhledem k velmi nízkým sazbám hypotečních úvěrů a vyšší likviditě tohoto trhu,“ dodal.

Rozhodující je cena a lokalita

Zákazníci se při výběru nemovitosti rozhodují podle ceny a lokality. Až poté je zajímá dopravní dostupnost či důvěryhodnost developera. Nejmenší vliv na rozhodování má energetická náročnost budovy, míra rozestavěnosti projektu a způsob financování.

Podle nedávných informací developerské společnosti Trigema prodeje nových bytů v Praze dál rostou. Za prvních pět měsíců letošního roku jich developeři prodali 2500, což je meziročně o 17 procent více. Vyšším prodejům nahrávají zejména stále nízké úroky hypotečních úvěrů.