Krádež domu v katastru nemovitostí: Víte, jak si uchránit střechu nad hlavou?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Po vašem domě se začnou procházet cizí lidé. Odmontují zámky, začnou vystěhovávat nábytek… Když je chcete vyhodit, dozvíte se, že „váš dům“ už není váš. V katastru nemovitostí byl přepsán na jiného majitele. Aniž byste o tom měli tušení! Přečtěte si příběh o tom, jak snadno vám můžou ukrást střechu nad hlavou. A návod, jak se bránit.

„Podle údajů poskytnutých Ministerstvem vnitra šetřila Policie České republiky v posledních pěti letech každý rok přibližně 60 trestných činů souvisejících se zápisy do katastru nemovitostí,“ říká předseda Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního Karel Večeře.

Paní Marie to zažila na vlastní kůži. Už pár let žije v Austrálii, v Česku však vlastní rodinný dům. Loni na podzim jí ho jistá společnost ukradla přímo z katastru nemovitostí. Název firmy ani skutečné jméno okradené ženy na její přání neuveřejníme - případ totiž stále vyšetřuje kriminální policie a únik informací by mohl probíhající vyšetřování ohrozit.

Zfalšovali podpis, měli i kopii občanky

„Jednoho dne mi zavolala maminka, pořádně vystrašená, a říkala, že po mém domě chodí cizí lidé. Odmontovali zámky a začali vystěhovávat nábytek. Když se jich ptala, co tam dělají, řekli, že jsou noví majitelé. Prý dům koupili od nějaké firmy,“ začíná své vyprávění Marie. Tentýž den jí k rodičům, kam si nechává posílat korespondenci, dorazil dopis z katastrálního úřadu. „V něm byl originál kupní smlouvy na dům s mým podpisem. Notářsky ověřený. Dokonce včetně kopie mojí občanky,“ popisuje Marie sofistikovaný podvod firmy, jejíž jméno zatím nemůžeme uveřejnit, ale je nám známé. Právě tato společnost se podle smlouvy stala novým vlastníkem nemovitosti. A nezahálela - okamžitě se dům snažila prodat dál. „Hned jsem přes internet nahlédla do katastru nemovitostí, kde jsem si ověřila, že můj dům už mi opravdu nepatří a že byl přepsán na tuhle firmu,“ líčí Marie. Nikdy dřív o té společnosti neslyšela. A neviděla ani kupní smlouvu, na které byl její podpis. „Byl to hodně zdařilý padělek, podpis se tomu mému velmi podobal,“ hodnotí. Háček byl tom, že i kdyby nakrásně chtěla, smlouvu podepsat nemohla: už dva roky v Česku nebyla.

Vklady do katastru nemovitostíVklady do katastru nemovitostí | E15

Rodiče paní Marie se okamžitě obrátili na policii „Vzhledem k tomu, že žiju v cizině, museli vše vyřizovat za mě. Na policii jim řekli, že musíme podat žalobu o určení vlastnictví a zároveň žádat soud o vydání předběžného opatření, které by dům ,zmrazilo´ a zabránilo dalším převodům a transakcím. Stejný postup nám doporučili i právníci,“ popisuje Marie. Rodiče také okamžitě kontaktovali ředitele tamního katastrálního úřadu. Ten jim později potvrdil, že dům měl být převeden na další, tedy v řadě již třetí, osobu. Díky včasnému zásahu se však další přepis podařilo zastavit.

Falešné bylo i notářské razítko

Po prvotním šoku začala Marie celou věc pomalu rozplétat. Konečné slovo ale řekne až kriminální policie, která případ stále vyšetřuje. „Když jsem se na kupní smlouvu podívala důkladněji, našla jsem spoustu podivných věcí. Byla v ní uvedená naprosto nesmyslná kontaktní adresa – s tím místem jsem neměla nikdy nic společného,“ vykládá Marie. Pravděpodobně šlo o zastírací manévr, aby k Marii informace o přepisu v katastru nemovitostí vůbec nedorazila. Jenže právě v tom udělali podvodníci chybu. „Protože žiju v cizině, mám na katastrálním úřadě nastaveno, aby všechnu mou korespondenci zasílali rodičům,“ vysvětluje. Další záhadou je, jak podvodníci získali kopii Mariiny občanky. „Když jsem byla předloni v Česku, ukázala jsem ji jen na dvou místech, ve stavební spořitelně a právě na katastrálním úřadě. Ale těžko říct, jak ji měli dlouho, mohli si mě vytipovat už dávno. O tom můžu jen spekulovat,“ říká Marie.

Navíc padělané bylo i razítko notářky. „Když jsme paní notářku kontaktovali, ověřovala vše ve svých dokumentech a zjistila, že podpisy na smlouvě nikdy neověřovala. Museli tedy zfalšovat i její razítko. Stejně jako my proto podala na podvodníky trestní oznámení. K žalujícím se přidal také katastrální úřad,“ pokračuje Marie.

celý článek