Krnačová chce z pražského Paláce Adria udělat inovační inkubátor

Palác Adria

Palác Adria Zdroj: Vitvit CC BY-SA 3.0 Wikimedia commons

Palác Adria v centru Prahy by se mohl v brzké době přeměnit na "inovační inkubátor". Do tohoto centra by se mohly za nízké nájemné nastěhovat startující podniky se zajímavými a novými myšlenkami. Plánuje to pražský magistrát. Novinářům to dnes řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Vedení města podle ní nechává prověřit, které další nevyužívané budovy v metropoli by takto mohly začít sloužit.

„V Praze je několik budov, které by se daly využít na inkubační cíle. Za nízké či nulové nájemné by v nich mohly být startující podniky s novými myšlenkami. Palác Adria, který je nevyužitý, by mohl být jeden z prvních inkubátorů,“ uvedla Krnáčová.

Palác Adria na rohu Národní a Jungmannovy patří k významným památkám moderní architektury. Vznikl ve 20. letech podle návrhu architektů Josefa Zasche a Pavla Janáka ve stylu rondokubismu.

Vedení magistrátu podle primátorky už pověřilo oddělení strategie a podpory podnikání a správu majetku, aby vhodné objekty navrhly. Seznam by město mělo mít do konce měsíce. Krnáčová řekla, že u všech nevyužívaných budov nejsou úplně vyřešené majetkové vztahy a nejsou vždy ani v „ideálním stavu“. Nutné by byly investice. „Budeme se v rámci strategického plánu snažit co nejvíc vymyslet, kde by tyto takzvané huby mohly být,“ řekla Krnáčová.

Praha neinvenční

Podle ní Praha v posledních letech nevěnovala novým trendům a inovacím pozornost. Nespolupracovala příliš s univerzitami a firmami. Podnikatele považovala jen za dodavatele, o možných inovacích s nimi nediskutovala, míní primátorka.

Magistrát uzavřel před nedávnem memoranda o spolupráci s Univerzitou Karlovou, s Českým vysokým učením technickým a se Zemědělskou univerzitou. Podnikatelům chce město zpřístupnit také svá data z různých oblastí. Slibuje si od toho nové produkty a služby.

Podle primátorky je nutné Prahu vrátit mezi elitní inovativní města. „Praha usnula v minulých obdobích na vavřínech. Ze stupně ´excelence´ se dostala na stupeň ´moderate´. Je sice výjimečná, ale měla by si tu výjimečnost udržet,“ míní primátorka.

Podotkla, že k podpoře vědy a výzkumu mají přispět i evropské peníze. Využít by se mohla až třetina z přidělených 125 milionů eur (nyní 3,38 miliardy korun). O spolupráci vedení měst, univerzit a byznysu jednali v sobotu v Praze účastníci konference evropské frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Hnutí ANO je jejím členem.