Krúpa tlačí na Bakalu, napadl prodej bývalých bytů OKD

Byty RPG v Karviné-Novém Městě.

Byty RPG v Karviné-Novém Městě. Zdroj: ctk

Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy podává podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli prodeji společnosti RPG Byty do rukou Round Hill Capital. Bývalé byty OKD prodala britské firmě skupina CERCL spoluvlastněná finančníkem Zdeňkem Bakalou.

Podle stížnosti totiž došlo ke spojení konkurentů, jejichž obrat přesahuje 1,5 miliardy korun, což je hranice, kdy musí s transakcí souhlasit antimonopolní úřad. „Skupina Round Hill dle svých internetových stránek v nedávné době jen v Evropě investovala více než šest miliard dolarů do realit. Je proto zcela evidentní, že celosvětový obrat skupiny Round Hill byl v roce 2014 vyšší než 1,5 miliardy korun,“ uvádí Arca Capital. Zmíněnou výši obratu podle skupiny Arca splňuje rovněž RPG Byty.

Podle Krúpovy skupiny by navíc ÚOHS měl prošetřit, zda nedošlo ke spojení konkurentů ještě před získáním jeho souhlasu s celou transakcí. Pokud by Round Hill Capital totiž potřebovala souhlas úřadu, ale nevyžádala by si ho před uskutečněním nákupu RPG Byty, tak by porušila zákon o ochraně hospodářské soutěže.

Nechtěné akcie

Arca Capital v posledních měsících investovala do akcií NWR. Podáním stížnosti tak může tlačit na Bakalu & spol., aby akcie odkoupil. „Chceme, aby nedošlo k převodu bytů v dobré víře na jinou skupinu,“ reagoval na dotaz serveru E15.cz Krúpa. Tím by totiž podle něj padla možnost státu vymáhat škodu.

V souvislosti s prodejem menšinového státního podílu OKD v roce 2004 totiž padlo trestní oznámení na oceňovatele státního podílu Rudolfa Douchu a místopředsedy Fondu národního majetku Pavla Kutu a Jana Škurku. Doucha totiž ocenil majetek OKD na směšné dvě miliardy korun. Do ocenění přitom podle policie nezahrnul řadu majetku ze skupiny OKD.

V hledáčku i premiér

Vláda nakonec 46 procent akcií OKD prodala za 4,1 miliardy do rukou uhlobaronů Viktora Koláčka a Petra Otavy, za nimiž ale již v té době stáli investoři vedení Bakalou. Ministrem financí byl tehdy nynější premiér Bohuslav Sobotka.

Arca proto nevylučuje, že trestní stíhání ještě „obohatí“ o další osoby. „Uvažujeme o rozšíření trestního oznámení na Sobotku a Bakalu jako organizované skupiny,“ zdůrazňuje Krúpa.