Luxus netáhne, realitní krize tíží i centrum Prahy

Reality - ilustrační foto

Reality - ilustrační foto Zdroj: bydlet.org

Krize zasáhla také do poptávky po luxusních nemovitostech v atraktivních lokalitách metropole. Ani nákladně přestavěný historický objekt už není pro developery zárukou úspěchu. V dražbě nyní skončil honosný projekt přestavby Císařského mlýna poblíž Stromovky za stovky milionů korun. Společnost Prokonzulta ho bude dražit koncem srpna za vyvolávací cenu 120 milionů korun.

„Historický objekt byl kompletně zrekonstruován, dostavěn a zkolaudován, nicméně jednotky nejsou připraveny k okamžitému užívání, zbývá dokončit především interiéry, například podlahové krytiny, obklady, vybavení,“ uvádí Prokonzulta. V době kolaudace před pěti lety investor, kterým byla společnost Seisin Development, hovořil o vynaložených 400 milionech korun na přestavbu někdejšího statku. Dalších až 300 milionů měly ještě spolknout investice do vybavení pěti desítek apartmánů. Za metr čtvereční chtěl Seisin v průměru 250 tisíc korun.

Velké ambice má i projekt Obecního dvora na Starém Městě. Léta chátrající komplex historických budov před rokem koupila firma Around Inside, kterou napůl vlastní dvě podnikatelky francouzského a chorvatského původu. Před rokem developerky oznámily, že chtějí budovy zrekonstruovat na luxusní bydlení a přizvou si k tomu známého architekta Ricarda Bofilla. Zatím ale místo dál upadá. „Stále probíhá proces získávání potřebných povolení,“ sdělila mediální zástupkyně firmy Jana Bakešová.

Igor Klajmon: V developmentu investujeme do tří let pět miliard

Přestavby prostor v činžovních domech v centru Prahy na luxusní byty přivedly letos na jaře do konkurzu realitní firmu Residence Nábřeží bývalého ministra financí Ivana Pilipa. Ten se vrhnul do realitního byznysu v době boomu kolem roku 2007, kdy se ceny luxusních nemovitostí šplhaly díky poptávce do neúměrných výšek. Pilipovo podnikání po čtyřech letech skončilo dluhy v řádu desítek milionů korun.

Další plánované projekty v atraktivních pražských lokalitách ani nezačaly. Platí to hlavně o hotelech pro bohatou klientelu. Mezinárodní hotelové řetězce totiž po vypuknutí finanční krize pozastavily plánovanou expanzi. V proluce na Národní už měl stát pětihvězdičkový Sofitel za jeden a půl miliardy korun, jehož součástí měl být i barokní Schonkirchovský palác v Mikulandské ulici.

Řetězec Meridien, patřící do skupiny Starwood Hotels & Resorts, naplánoval svůj vstup na český trh do lokality u Václavského náměstí. Společnost J&T Real Estate měla pro Meridien přestavět Palác cukrovarníků, kde dříve sídlila IPB. Developer původně avizoval, že zahájí rekonstrukci, rovněž za jeden a půl miliardy korun, v roce 2008. Zatím však zůstává neobarokní budova v původním stavu.