Majitelé skladů šli dolů s nejvyššími nájmy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Vlastníci velkých skladových komplexů po delší době slevili ze svých představ o nejvyšších nájmech. Jejich vysněnou metou dosud bylo inkasovat za metr čtvereční a měsíc 4,5 eura, zhruba 122 korun. Nyní toto nabídkové nájemné kleslo o šest procent. Takzvané efektivní nájemné, které nakonec podniky skutečně zaplatí, však zůstává stabilní a má naopak tendenci mírně vzrůstat.

„Nůžky mezi nominálním a efektivním nájemným byly natolik rozevřené, že majitelé pochopili, že musí jít s cenou níž. Bublina splaskává,“ uvedl Milan Korbelář z oddělení průmyslových realit poradenské firmy Jones Lang LaSalle (JLL).
Investoři tím ovšem sledují svůj zájem. „Nemusí už nájemcům říkat, že z vysokého nájmu poskytnou velkou slevu. Nyní je nájemné nižší, ale menší je i sleva,“ dodal šéf průzkumu trhu JLL Ondřej Novotný. Dříve se údajně vyskytovaly transakce, u kterých vlastník nakonec prostřednictvím různých pobídek slevil z nájemného až dvacet procent. Poradci připouštějí, že nejvyšší nájemné v nabídkách tak bylo často jen věcí marketingu.

Celkově letos poptávka po skladových halách roste, a to mimo jiné díky americkému Amazonu. Konzultanti očekávají za celý rok čistou poptávku přes 600 tisíc metrů čtverečních, což je číslo očištěné od obnovených smluv stávajících nájemců.
Zlepšení vykazuje také ukazatel takzvané čisté absorpce, v němž se od nově pronajatých ploch odečítají prostory, ze kterých se firmy vystěhovaly. Podle odhadů JLL za celý letošní rok vzroste čistá absorpce průmyslového trhu na 265 tisíc metrů čtverečních, což bude meziročně o více než osmdesát procent lepší výsledek. Stejný ukazatel se přitom minulý rok propadl o 52 procent.

Zhruba polovinu letošní poptávky po industriálních nemovitostech tvoří výrobní firmy, a to zvláště podniky napojené na automobilový průmysl. Ze všech stran skloňované internetové obchody si stále nepronajímají více než procento moderních skladů, což reálně znamená kolem padesáti tisíc metrů čtverečních.

Amazon sice podíl e-shopů na pronájmech zvýší zhruba na šest procent, avšak JLL neočekává, že by se tento podíl dále výrazně zvyšoval. Poptávka po skladech ale může růst také díky logistickým firmám napojeným na internetové obchodníky.

Pět největších nových pronájmů skladů a výrobních hal*
Projekt Nájemce Velikost (v tisících čtverečních metrů)
Panattoni Park Prague Airport Amazon 17,4
PointPark Prague D1 Mountfield 12,4
CTPark Bor Johnson Controls 12,4
CTPark Ostrava Brembo Czech 7,9
CTPark Divišov Bakker Barendrecht 7,6

*ve třetím čtvrtletí Pramen Jones Lang LaSalle, Industrial Research Forum, říjen 2013