Majitelům velkých skladů roste byznys

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Středoevropští stavitelé skladů jsou na koni. Do regionu od Polska přes Česko až po Rumunsko přichází ze Západu firmy, které potřebují nová logistická centra a výrobní haly. Stejně tak expandují domácí hráči. Mimo jiné z řad internetových obchodníků.

„Vnímáme sílící zájem firem o střední a východní Evropu,“ řekl Peter Bečár, výkonný ředitel developerské společnosti P3 právě pro tuto část starého kontinentu. „S tím, jak oživuje ekonomika a roste spotřeba obyvatel, roste i poptávka firem jak z oblasti retailu, tak e-commerce a logistických operátorů po nových prostorách,“ dodal.

Příkladem je společnost Zaparoh ze skupiny Sofa.com. Pro ni developer P3 postavil v Poznani halu na výrobu pohovek a křesel, které se přes e-shop prodávají hlavně na londýnském trhu.

Silný start do nového roku ohlásila také další developerská firma Prologis. Jen v Maďarsku od začátku roku pronajala přes 76 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch. „I nadále sledujeme na maďarském trhu vysokou nájemní aktivitu. Naši stávající zákazníci prodlužují a rozšiřují své podnikatelské operace v našich parcích,“ sdělil László Kemenes, šéf Prologisu pro Maďarsko a Rumunsko.

Střední Evropa dohání Západ

Podle realitních konzultantů přináší ovoce hlavně sbližování středoevropských ekonomik se Západem. „Celý průmyslový sektor ve střední Evropě je podpořen v evropském měřítku nadprůměrným růstem hrubého domácího produktu. Průměr středoevropských zemí před deseti lety byl zhruba na 52 procentech průměru EU. Nyní se pohybuje na 68 procentech,“ uvedl Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu Cushman & Wakefield.

Ve střední Evropě se loni pronajalo celkem 4,4 milionu metrů čtverečních skladů a výrobních hal. To bylo ještě o půl milionu více než v dosud rekordním roce 2013. Tři čtvrtiny z nájemních transakcí připadají podle Cushman & Wakefield na Polsko a Českou republiku.