„Maršmeloun“ má územní rozhodnutí. MMR zrušilo verdikt magistrátu

Projekt bytového domu vedle Anežského kláštera

Projekt bytového domu vedle Anežského kláštera Zdroj: Vizualizace - Franek architects

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zrušilo rozhodnutí pražského magistrátu týkající se plánované stavby bytového domu v ulici U Milosrdných v centru Prahy. Podle investora, který se proti magistrátnímu rozhodnutí odvolal, MMR potvrdilo platnost územního rozhodnutí pro stavbu. Firma Praga Progetti e Investimenti ale nemá povolení památkářů, jejichž kladná stanoviska v listopadu zrušilo ministerstvo kultury. Zrušení stanoviska znamená, že se musí znovu konat stavební řízení.

Pokud bude investor dál o stavbu usilovat, musí být projekt znovu posuzován i magistrátními památkáři, kteří musejí vydat nové stanovisko. Proti záměru stavby protestovali obyvatelé Prahy i Národní galerie, která sídlí v sousedícím Anežském klášteře.

O rozhodnutí MMR informuje úřední deska Prahy. Investor, stanovisko přivítal. Proti stavbě přezdívané maršmeloun, která má vzniknout v těsné blízkosti Anežského kláštera v centru Prahy, dřív protestovaly stovky lidí z řad laiků i odborníků. Vznikla petice. Kontroverzní projekt řadu měsíců řeší ministerstvo kultury.

Magistrát letos opakovaně konstatoval, že stavební úřad Prahy 1 porušil stavební zákon, když nedodržel všechny náležitosti územního rozhodnutí. Ministerstvo ale před Vánocemi stanovisko magistrátu zrušilo.

Podobu projektu z roku 2008, která počítala s prosklenou fasádou, odmítlo na základě názoru Národního památkového ústavu (NPÚ) ministerstvo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů

„Územní rozhodnutí tímto považujeme za platné. Jsme rádi, že nám ministerstvo dalo za pravdu,“ řekl Francesco Augusto Razetto, jednatel Praga Progetti e Investimenti.

Dům navrhl architekt Zdeněk Fránek, projekt se několikrát měnil. Autor odmítá výtky odpůrců, prý nikdy nepočítal s fasádou v růžové barvě, která dala projektu přezdívku po růžovobílé cukrovince.

Podobu projektu z roku 2008, která počítala s prosklenou fasádou, odmítlo na základě názoru Národního památkového ústavu (NPÚ) ministerstvo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů. Nový projekt firmy Praga Progetti e Investimenti s okny do tvaru obličejů ale NPÚ i magistrátní památkáři schválili a na tomto základě bylo vydáno stavební povolení.

Bohumil Pečinka: Čí je vlastně Pražský hrad?