Ministerstvo zahraničí opraví pro úředníky bývalé vězení za 300 milionů

Trauttmannsdorfský (Trčkův) palác

Trauttmannsdorfský (Trčkův) palác Zdroj: Sefjo, wikimedia

Jedna z posledních chátrajících budov v oblasti Pražského hradu se dočká rekonstrukce. Ministerstvo zahraničních věcí plánuje rekonstrukci památkově chráněného Trauttmannsdorfského (Trčkova) paláce. Budova je v současnosti v tak špatném technickém stavu, že ji ministerstvo nemůže využívat. Resort předpokládá, že jej stavební úpravy vyjdou na zhruba 300 milionů korun. S opravami by seč mohlo začít už na podzim. Rekonstrukce bude trvat tři roky.

Rekonstrukcí objektu a jeho zprovozněním chce ministerstvo řešit letitý problém s nedostatečnými prostorovými kapacitami v současně využívaných objektech. Zprovozněním objektu získá také nové kanceláře pro přemístění některých detašovaných pracovišť umístěných v různých pražských lokalitách. Ministerstvo v současnosti využívá jako hlavní sídlo především Černínský a Toskánský palác a budovu v Rytířské ulici.

Historie Trčkova paláce v Loretánské ulici sahá až do 14. století. Tehdy se tam nacházela řada měšťanských domů, z nichž jeden patřil Petru Parléřovi a jiné jeho synům. V 16. století byl na jejich místě postaven velký dům se zahradami. Jedněmi z jeho majitelů byli Trčkové z Lípy.

Ve třicátých letech Ve 30. letech 17. století palác získali Trauttmannsdorfové, kteří původně renesanční budovu přestavěli ve stylu raného baroka. Palác vlastnili do počátku 19. století. Z paláce se poté stal klasicistní činžovní dům. V roce 1830 zde byla zřízena donucovací pracovna, později - v roce 1872 – věznice.