Nečekané: 59 procent Pražanů by se rádo přestěhovalo. Na dobrou adresu

Výhled z nejvyšší budovy City Tower v Praze na Pankráci

Výhled z nejvyšší budovy City Tower v Praze na Pankráci Zdroj: E15 Anna Vackova

Praha, pro bydlení ráj. To si možná myslí hodně Čechů žijících mimo hlavní město. Z pohledů Pražanů to tak zdaleka není. Téměř polovina obyvatel metropole totiž se svým bydlením spokojena není. Potvrdil to průzkum, který realizovala společnost STEM/MARK pro pražského developera FINEP.

Konkrétně se svým bydlením není spokojeno 48 procent Pražanů, přestěhovat by se chtělo 59 procent. Proč to neudělají? Průzkum zjistil, že plných 42 procent z nich se obává, že na to nebudou mít peníze.

„Potvrzuje to naše dřívější zjištění a zkušenosti, podle kterých je sice v Praze dostatek bytů, ale mnoho z nich nesplňuje kvalitativní očekávání současné populace. Jinak řečeno – Pražáci by rádi opustili stárnoucí panelové domy, z nichž některé jsou již roky za svou životností, a přestěhovali se do komfortních novostaveb. O změnu se však ani nepokusí, protože se obávají, že na ni nemají,“ uvedl generální ředitel společnosti FINEP Tomáš Pardubický.

„Kdo to nezkusí, nic nezjistí. Je potřeba si uvědomit, že nové byty jsou obvykle ekonomicky efektivnější na provoz, a náklady na jejich udržování jsou výrazně nižší, než je tomu u starých budov. Díky tomu tak mohou lidé v měsíční úhradě nakonec platit méně,“ říká Pardubický.

Rozhoduje hlavně lokalita

Zajímavé bylo zjištění, která kritéria jsou pro obyvatelé podstatná při hodnocení kvality bydlení. Zásadní roli hraje lokalita, kde bydlí. Celkem 79 procent dotázaných uvedlo právě tento faktor jako hlavní pro jejich rozhodování.

Velikost bytu hraje roli pro 63 procent uživatelů, kvalita a zpracování bytu či stavby jsou podstatná pro polovinu respondentů. Podle vybavení bytu jeho kvalitu hodnotí jen necelých 40 procent spotřebitelů.

„Jednoznačně to ukazuje, že v trendech se přibližujeme západní Evropě, kde je zcela běžné investovat do nemovitostí, které jsou na dobré adrese,“ uvedl Pardubický.

Obyvatelé Prahy se dnes zajímají především o to, zda je v místě zeleň, sociální vybavenost, dostupnost MHD, a také jaká je dopravní dostupnost vozem do centra města, a také mimo město.

Řekni, s kým bydlíš

Více než polovina obyvatel Prahy podle průzkumu bydlí se svými partnery či manželkami, necelých 20 procent obývá byt se svými rodiči, naopak 14 procent seniorů bydlí u svých dětí.

Dobrou vizitkou pro Pražany je jejich ochota pomoci s bydlením svým rodičům – 49 procent z nich uvedlo, že by jim bylo ochotno pomoci při koupi nového bytu.

„Počet speciálně upravených domů či bytů je v Praze nedostatečný, stejně jako není dořešen celý systém péče o seniory v hlavním městě. Senioři tak často bydlí v bytech, které jsou na ně velké, a drahé na provoz, a především nevhodné vzhledem k jejich zdravotnímu stavu. Přitom by mohli vhodnou investicí získat byt, který bude jejich potřebám vyhovovat, a navíc bude například v domě se stálou zdravotnickou péčí, možností roznosu jídla, ale také společenského vyžití,“ tvrdí šéf FINEPu.

Podle něj je takové bydlení v zahraničí poměrně běžné. V České republice, respektive v Praze nicméně stále není zajištěna systematická podpora podobných projektů. Podle 78 procent Pražanů má přitom bydlení seniorů v hlavním městě špatnou úroveň.

Obyvatelé Prahy jsou také otevření možnosti nakoupit byt jako investici, ať již pro sebe, nebo pro své potomky. Pozitivně odpovědělo v případě nákupu bytu pro své děti 55 procent dotázaných, jako investici pro sebe samé by nákup realizovalo 58 procent Pražanů. Ostatně 80 procent Pražanů je přesvědčeno, že investice do bydlení je nejbezpečnější a nejjistější.