Němečtí realitní investoři ustupují od nákupů v zahraničí

Němečtí investoři do nemovitostí začínají být opatrní a stahují se na domácí trh. Podle studie mezinárodní poradenské firmy CB Richard Ellis (CBRE) vytvořili Němci v prvním pololetí 16 procent objemu všech evropských investic do realit. Devět z deseti velkých obchodů však uskutečnili doma. Podle CBRE se soustředí na nákup nejkvalitnějších kancelářských budov a obchodních center v Německu a omezují své aktivity na zahraničních trzích, zejména na těch méně rozvinutých.

Například německé otevřené fondy, které před krizí patřily k nejaktivnějším v Evropě, nakoupily za hranicemi v prvním pololetí komerční nemovitosti za 647 milionů eur, což je přibližně jen polovina objemu za stejné období v roce 2010. Naopak se letos staly čistými prodejci budov v Británii, Belgii a ve Švédsku.

„Kvůli velké nejistotě ohledně dalšího vývoje evropských ekonomik nechtějí riskovat. Z toho těží hlavně severské země a Německo, jejichž ekonomické základy investoři považují za silné a tamním realitám věří,“ vysvětluje analytik CBRE Jonathan Hull. Spolkové a severské země tak byly pro domácí i zahraniční investory nejatraktivnějšími z celé západní Evropy.

Pokud jde o východ kontinentu, tak dál rostl zájem o investice v Polsku a Rusku a s menším odstupem i v Česku. V kurzu jsou hlavně velká nákupní centra, jak potvrdil nedávný prodej brněnské Olympie společnému podniku firem ECE a Rockspring.

Zatímco němečtí investoři zůstávají radši doma, vydávají se přes oceán kupující ze Spojených států. Podle CBRE v prvním pololetí uzavřeli 22 procent všech přeshraničních realitních obchodů v Evropě, což je meziroční nárůst o šest procent.