O nemovitosti v Evropě je zájem, překvapilo Irsko a Španělsko

Kancelářská budova HB Reavis v londýnském City (ilustrační foto)

Kancelářská budova HB Reavis v londýnském City (ilustrační foto) Zdroj: HB Reavis

O sto šest měnily letos vlastníky podnikatelské nemovitosti po celé Evropě. Do dění výrazně promluvily zejména americké fondy, které nakupovaly celá realitní portfolia.

„Ve společenství realitních investorů je větší chuť riskovat, hodně private equity společností vyhledává příležitosti s vysokým výnosem,“ uvedl Jonathan Hull, šéf kapitálových trhů pro Evropu a další regiony v poradenské firmě CBRE.

Na trhu podle Hulla kolují vtípky, že o nemovitosti, po nichž ještě před rokem neštěkl ani pes, je nyní rvačka. Týká se to například logistických a průmyslových areálů. Jen do konce listopadu přitáhl tento sektor v Evropě kolem deseti miliard eur, nejvíce v posledních pěti letech.

Mezi velké transakce, které zasáhly i Česko, patří převzetí developerské společnosti PointPark Properties ze strany amerických investiční gigantů TPG a Ivanhoé Cambridge.

Překvapení irského a španělského trhu

Čísla kladně ovlivnil také překvapivě silný růst realitních trhů v Irsku a ve Španělsku. Na irském trhu se ve třetím čtvrtletí zvýšil objem investic do podnikatelských nemovitostí téměř pětinásobně, Španělsko vykázalo ve stejném období meziroční růst zhruba na dvojnásobek.

Atraktivitu jihoevropského trhu potvrdil rovněž francouzský maloobchodní řetězec Carrefour. Od skupiny Klépierre převezme 127 nákupních center ve Francii, Španělsku a Itálii. Dá za ně dvě miliardy eur. Byly to ale právě retailové nemovitosti, s nimiž se letos ve srovnání s minulými roky obchodovalo v Evropě o něco méně.

Evropským komerčním nemovitostem se má dařit také v roce 2014. Konzultanti ze společnosti DTZ odhadují, že se příští rok zobchodují podnikatelské reality až za 150 miliard eur. To by byl nejlepší výsledek dosažený od roku 2009.

Motorem budou dále velké investiční trhy typu Londýna nebo Paříže. DTZ však odhaduje, že lákavé budou pro investory rovněž menší trhy, jako je Brusel nebo Praha. Mimo jiné díky dostupnému financování a atraktivním výnosům.