Občanské sdružení památkářů usiluje o lázně Kyselka

Chátrající lázně Kyselka.

Chátrající lázně Kyselka. Zdroj: wikimedia.org/Jana Maxerova

Bezúplatný převod budov bývalých lázní Kyselka žádá Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR. Občanskému sdružení vadí stále se zhoršující stav chráněných objektů i nezájem současných vlastníků, kterými jsou společnosti Karlovarské minerální vody a C. T. S. Duo.

Asociace chce podle svého předsedy Pavla Riese zachránit historicky cenné budovy lázní jako celek, zatímco jejich vlastníci požadují zachování pouze tří památkově nejvíc cenných objektů a ostatní by rádi nechali zbourat. „Dva objekty jsou už v havarijním stavu,“ zdůraznil Ries.

Památkáři poukazují rovněž na akutní nutnost zabezpečení budov na zimu. Podle nich by bylo možné financovat provizorní zastřešení z havarijního fondu ministerstva kultury.

„Myslíme si, že město Karlovy Vary a Karlovarský kraj budou stát za námi,“ uvedl Ries. Podle něj obě zmíněné instituce samy o převzetí budov neuvažují, a proto se k tomu odhodlala asociace.

Krajský hejtman Josef Novotný (ČSSD) řekl, že iniciativa asociace je pro něj novinkou. „Určitě se budeme se zástupci asociace na toto téma bavit,“ dodal Novotný. Zároveň vyloučil, že by kraj na záchranu Kyselky v budoucnu finančně přispěl, neboť má jiné priority. „Tou hlavní je oprava Císařských lázní v Karlových Varech. Ale i Kyselku se nějakým nefinančním způsobem pokusíme podpořit,“ uvedl hejtman.

Starostka Kyselky Petra Hoffmannová je zatím opatrná. Podotkla, že různých aktivit, které měly směřovat k záchraně bývalých lázní v Kyselce, už byla řada. „Je nám v podstatě jedno, komu budou objekty patřit, jen když se o ně konečně začne starat. Můžeme podpořit iniciativu asociace jen morálně, z bývalých lázní nejsou naše ani pozemky, ani budovy,“ vysvětlila Hoffmannová.

Karlovarský magistrát zahájil letos na jaře správní řízení se společností Karlovarské minerální vody kvůli možnému pochybení v péči o památku. K návrhu občanského sdružení nyní firma uvedla, že uvítá konkrétní, realistické a finančně zajištěné projekty na renovaci budov. Podle své mediální zástupkyně Bibiany Beňové Karlovarské minerální vody připravují vlastní projekt na využití památkově chráněných objektů. „Momentálně jsou návrhy ve stádiu projednávání s orgány památkové péče a státní správy. K veřejné prezentaci dojde nejspíše koncem léta. Jsme připraveni s asociací jednat,“ dodala Beňová.