Objem veřejných stavebních zakázek vzrostl na 28 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15, Michal Nosek

Od ledna do března vypsali veřejní investoři výběrová řízení na 805 stavebních zakázek za 27,988 miliardy korun. Jejich počet meziročně vzrostl o 19,4 procenta, objem se zvýšil o 3,7 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

„I přes nepříznivé výsledky z Českého statistického úřadu ohledně vývoje stavebního trhu vnímáme oživení napříč sektorem,“ uvedl ředitel developerské společnosti O.M.C. Invest Mário Červenka. České stavebnictví sice loni meziročně vzrostlo o 7,1 procenta, v prvních dvou měsících letošního roku ovšem výrazně kleslo.

V březnu vypsali veřejní investoři 336 výběrových řízení na stavební práce v celkové hodnotě téměř 12 miliard korun. To v meziročním srovnání představuje zhruba čtvrtinový nárůst objemu i počtu zakázek. Březen je v obou ukazatelích nejsilnější měsíc roku. Největší výběrové řízení tohoto měsíce v hodnotě 1,8 miliardy korun vypsala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na optimalizaci tratě Beroun - Králův Dvůr.

Nelze doufat, že výpadky veřejných investorů nahradí ti soukromí

Aktivita veřejných investorů v ukončování výběrových řízení je však stále velmi nízká. Konkrétním firmám v prvním čtvrtletí zadali 656 stavebních zakázek v hodnotě 12,4 miliardy korun. Jejich počet meziročně klesl o 39,6 procenta, hodnota se snížila o 41,8 procenta. Největší zakázku tohoto období v hodnotě 929 milionů Kč zadalo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) na modernizaci dálnice D1 v úseku Psáře - Soutice.

„Snížení počtu i hodnoty ukončených výběrových řízení nezavdává žádné příčiny k optimismu. Spolu s projekty zastavenými kvůli problémům s EIA to jednoznačně vyvolává obavy o budoucnost. Nelze doufat, že výpadky veřejných investorů nahradí ti soukromí,“ dodal generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát.