Parcely pro rodinné domy zdraží kvůli změně DPH

ilustrační foto, řadové domy v projektu Rezidence Spiritka

ilustrační foto, řadové domy v projektu Rezidence Spiritka

Lidé si možná už od příštího roku budou muset výrazně připlatit při nákupech parcel pro výstavbu rodinných domů. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhuje změnit zákon o dani z přidané hodnoty tak, aby se daň platila i z pozemků, v jejichž okolí vznikají stavby související s plánovanou novostavbou. Deník E15 má text návrhu k dispozici. Nyní se jen řeší, jestli se z těchto parcel bude od roku 2015 platit základní, nebo snížená sazba DPH. Návrh novely je aktuálně v připomínkovém řízení.

„Po Novém roce cena těchto pozemků vyskočí o mnoho set tisíc korun,“ komentoval návrh majitel společnosti Ekospol Evžen Korec. Jako příklad uvedl Prahu, kde se ceny parcel pohybují mezi čtyřmi až pěti miliony korun. Změna podle Korce způsobí zdražení o 600 až 750 tisíc korun. Developer současně varoval před dopady na výstavbu nových domů v Česku a upozornil na prohloubení problémů nemocného stavebnictví.

Samotné ministerstvo financí se brání, že žádné osvobození od daně neruší. Podle mluvčího úřadu Radka Ležatky je důvodem navrhované změny jen odstranění nejasností, které u DPH vyvstaly se změnami platnými od začátku letošního roku.

Zmatek nahradí zmatkem

Navrhovaná úprava ale hrozí tím, že starý zmatek nahradí novým. „Návrh je zcela neurčitý hned v několika bodech. Zaprvé není určené, kdy má být plánovaná stavba zhotovena. Zadruhé chybí jasná definice pojmů okolí pozemku a stavebních prací. Okolím se může myslet rozsah deseti metrů, ale i půl kilometru,“ soudí Ondřej Havle, daňový poradce z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Navíc prý není jasné, co si Babišův úřad v tomto případě představuje pod pojmem stavební práce. „Zda už pod ně spadá například pouhé srovnání povrchu pro vytvoření příjezdové komunikace nebo i budování inženýrských sítí,“ doplnil Havle.

Původní rozpočty narostou

Šéf Ekospolu Korec vypíchnul ještě dopad na peněženky individuálních stavebníků. „Na celou věc je potřeba nahlížet i z pohledu jednotlivých rodin, které si chtěly dům postavit. Původní rozpočet na jeho výstavbu tímto opatřením nepříjemně naroste a velká část lidí pak samotnou stavbu oddálí, nebo si nakonec rozmyslí i její samotnou realizaci,“ dodal.

Od letošního roku se přitom začala platit 21procentní daň z přidané hodnoty za pozemky pod stavbami. Reakce developerů byla různá. Někteří vzali vyšší náklad na sebe. Další, kteří staví levnější byty a pracují s nízkými maržemi, ale upravili ceníky směrem nahoru.

Deník E15 se ministerstva financí také zeptal, jaký daňový výnos z nové úpravy očekává. Úřad nechal otázku bez odpovědi.