Čeští investoři si oblíbili polské reality. Skupují sklady i kanceláře a stavějí stovky bytů

Skupina PPF na konci loňského roku vstoupila na polský trh

Skupina PPF na konci loňského roku vstoupila na polský trh Zdroj: PPF Real Estate

Investoři z Česka dobývají polský trh. Nabídka tuzemských nemovitostí k prodeji je od začátku pandemie velmi omezená, a tak vyrážejí utrácet do blízkého zahraničí. V rámci regionu střední a východní Evropy (CEE) ukrajují hlavně díky obchodům v Polsku už téměř pětinový podíl, a stavějí se tak po bok tradičních investorů z řad německých, amerických či mimoevropských fondů. Polský trh láká svou rozlohou s více než desítkou velkoměst, stále relativně dostupnými cenami i atraktivními výnosy.

„V České republice je řada fondů, kterým se daří získávat finanční zdroje. Problémem je ovšem nedostatek produktu, málokdo je ochoten prodávat,“ popisuje aktuální situaci ředitelka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Zdenka Klapalová. „Údaje za loňské první pololetí ukazují, že 17 procent českého kapitálu se uplatňuje v rámci regionu CEE,“ upřesňuje.

Kvalitní nemovitosti teď jejich majitelé neprodávají, a tak investoři nezřídka hledají cestu i v přímém spojení s developery, kteří jim domy, kancelářská centra či haly postaví na objednávku.

Přesto tuzemský investiční trh loni skončil s celkovou bilancí jen zhruba 1,84 miliardy eur, tedy 46 miliard korun. V předchozích sedmi letech se přitom roční objemy realitních investic pohybovaly kolem tří miliard eur. Domácí hráči už tady mají téměř poloviční podíl.

A zatímco v dřívějších letech investicím dominovala kancelářská a obchodní centra, nyní je začínají válcovat průmyslové nemovitosti. V loňském třetím čtvrtletí tvořily sklady a logistická centra přes 40 procent všech nemovitostí zobchodovaných v Česku. Výnosy z hal se už začínají blížit ziskům z nejmodernějších kanceláří na dobrých adresách.

Nové byty pro Poláky

Druhým realitním vítězem pandemie jsou vedle logistiky, tažené poptávkou od internetových obchodů, rezidence. Jednou z investičních transakcí roku v celém regionu CEE se loni stala koupě velkého polského developera Spravia z tamní stavební skupiny Budimex. V přepočtu za přibližně osm a půl miliardy korun jej získali český developer Crestyl a investiční skupina Cornerstone Investment.

„Díky této akvizici jsme šestkrát zvýšili náš dosavadní roční objem prodeje rezidenčních nemovitostí,“ uvedl generální ředitel Crestylu Omar Koleilat. V pětici velkých polských měst Budimex postavil za dvě dekády přes 17 tisíc bytů.

Rezidenční projekt v Polsku buduje také česká skupina UDI podnikatele Radka Menšíka, v níž má kapitálový podíl i bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Ve Varšavě staví v brownfieldu po továrně na traktory Ursus tisícovku bytů za 2,5 miliardy korun.

Video placeholde
Nejdražší byty v České republice • Videohub

První kanceláře pro PPF

Na polský trh vstoupila koncem loňského roku i skupina PPF, když koupila velkou administrativní budovu New City ve Varšavě. Cenu transakce neuvedla.

Další miliardářská skupina, Vítkova CPIPG, na přelomu let 2019 a 2020 oznámila, že plánuje v sousední zemi nakoupit komerční nemovitosti za 20 miliard korun.

V expanzi u západních polských hranic pokračuje už šestým rokem česká investiční skupina Accolade. Její sklady tam dosahují 580 tisíc metrů čtverečních a do budoucna plánuje jejich rozlohu téměř zdvojnásobit. 

Výnosný maloobchod

I když obchodní centra nejsou aktuálně mezi investory nejoblíbenějším zbožím, s menšími nákupními parky se naopak čile obchoduje. Nemovitostní fond Czech Real Estate Investment Fund (CREIF) získal na sklonku loňského roku pět retail parků v regionálních městech Polska. Do té doby fond vlastnil jen nemovitosti na domácí půdě.

„Polská ekonomika je stabilní, se silným domácím trhem, maloobchodní tržby jsou jedny z nejrychleji rostoucích v unii a nasycenost trhu obchodními plochami je výrazně nižší než u nás,“ vysvětlil Martin Slaný, hlavní ekonom investiční skupiny DRFG, která je zakladatelem fondu.  

Další česká společnost Investika loni do svého fondu pořídila kancelářský komplex Szyperska v Poznani a nyní dokončuje nákup dvou servisních center pro nákladní vozy a autobusy v Gdaňsku a Vratislavi za celkem v přepočtu 400 milionů korun.