Povinné štítkování domů dostalo zelenou

nemovitosti, energetické štítky

nemovitosti, energetické štítky Zdroj: profimedia.cz

Revoluční krok na trhu s byty bude znamenat zavedení energetických štítků budov. Počítá s nimi novela zákona o hospodaření energií, kterou schválili poslanci. Česko tak přejímá pravidla evropské směrnice EPBD II o energetické náročnosti budov.

Norma, která teď míří do Senátu, má vést k nižší spotřebě energie ve stavebním sektoru a lidem uspořit výdaje za energie. Až zákon vstoupí v platnost, budou muset majitelé opatřit nemovitosti průkazem podobným tomu, jaký mají elektrospotřebiče. Novostavby se tak označují už od roku 2009. Štítek bude nutný při prodeji bytu či domu. Od roku 2016 bude potřeba i při pronájmech nemovitostí.

Realitní trh tak získá informace o stavu budov a jejich provozních nákladech. „Z hlediska ochrany spotřebitele je to dobrá věc, ale bude záležet na tom, jak se bude štítkování technicky provádět,“ míní manažer firmy Knauf Insulation Ondřej Šrámek. V krátké době bude nutné vypracovat průkazy pro tisíce starších budov. Kdo bude štítky zpracovávat a jakou bude mít odpovědnost, to určí teprve vyhláška, kterou připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Musí být nastavena metodika, která znemožní, aby tři lidé udělali na týž dům tři různé posudky,“ zdůrazňuje Šrámek. Odborníci předpokládají, že cena štítku se bude pohybovat v řádu jednotek tisíc korun. „Bytů, které se budou štítkovat, bude strašně moc. Vznikne obrovské zatížení lidí, kteří budou průkazy udělovat, takže možná bude ze začátku dražší je získat,“ předpovídá Miroslav Linhart ze společnosti Deloitte.

Poslanci ze zákona vypustili možnost, aby si při pronájmu bytu nechal průkaz vypracovat přímo majitel, nikoli třeba společenství vlastníků. Místo toho má platit, že průkaz pro celou budovu je i průkazem pro její součást.