Praha prohrála soud o nájemné Škodova paláce, chce jednat

Současné magistrátní sídlo, Škodův palác

Současné magistrátní sídlo, Škodův palác Zdroj: SJu CC BY-SA 3.0 Wikimedia-Commons

Hlavní město prohrálo prvoinstanční soud s majitelem Škodova paláce v Jungmannově ulici, společností Copa Retail. Praha se domáhala až polovičního snížení nájemného. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) chvíli před verdiktem sdělila, že s majitelem paláce kvůli výši nájemného zahájí jednání.

„Soud není správná cesta, je možné se dohodnout. Smlouva je platná. Jakékoli zpochybnění pravděpodobně nedopadne dobře,“ uvedla Krnáčová. Majitel paláce, společnost Guyana Holdings, jejíž součástí je Copa Retail, příslib jednání přivítal.

Město se u soudu dožadovalo snížení údajně předraženého nájemného. Za budovu v centru města, v níž sídlí magistrátní úředníci, platí ročně 200 milionů korun. Obvodní soud pro Prahu 8 rozhodoval o jedné z částí žaloby. Stejný senát už v září první část žaloby zamítl, týkala se výše nájemného a ceny služeb v budoucnu a platnosti inflační doložky.

Spor o minulé nájemné

Dnešní spor se týkal nájemného, které metropole zaplatila už v minulosti. Mimo jiné v žalobě chtěla nájem snížit a uznat částku, kterou údajně na nájemném zaplatila neprávem. „Smlouva je platná a pak už si o ceně nájmu můžeme myslet cokoliv,“ řekl ČTK k rozhodnutí soudu jeho mluvčí Martin Valihrach. Vlastník paláce se tak podle soudu nemohl neoprávněně obohatit. Rozsudek není pravomocný.

Podobně na dopolední tiskové konferenci hovořila i Krnáčová. „Smlouva je platná. Jakékoli zpochybnění pravděpodobně nedopadne dobře,“ uvedla.

„Rozhodnutí prvoinstančního soudu nás pochopitelně těší. Přestože jsme uspěli a máme pevnou právní pozici,“ řekla Abigail Schaeffer ze společnosti Guyana Holdings, jednoho z vlastníků Škodova paláce. Již dříve zmínila, že se Praha soudí zcela zbytečně a bylo by pro ni mnohem lepší, kdyby jednala o mimosoudním urovnání. Jednou z podmínek mimosoudního urovnání ale například bylo, aby se město vzdalo předkupního práva a opce na koupi Škodova paláce.

Úřednický přesun

Do Škodova paláce město v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) sestěhovalo většinu úředníků pražského magistrátu. Původně odhadovalo, že sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by ale celková částka vyplacená městem převýšila 4,4 miliardy. V minulosti přitom podle kritiků byla možnost koupit budovu za 1,5 miliardy korun.

Historie kauzy magistrát vs. Škodův palác:
2003 ČEZ se pokouší prodat svou budovu Škodova paláce v Jungmannově ulici číslo 29 za zhruba miliardu korun.
2005 Palác kupuje podnikatel Sebastian Pavlowski, jeho Copa Retail byla v soutěži jediným zájemcem. Pavlowski koupil od ČEZ budovu spolu s pozemky vedoucí na Národní třídu (kde se nyní staví velký komerční komplex) v hodnotě přibližně 2,2 miliardy korun za zhruba tři miliardy korun.
2006 Magistrát si Škodův palác pronajal na 20 let za 4,5 miliardy od firmy Copa Retail.
2007 Pawlovski firmu Guayana Holdings, na kterou převedl budovu i nájemní smlouvu s magistrátem, prodal. K vlastnictví se posléze přihlásil britský podnikatel David Maxwell.
2010 Magistrát vede občasnou diskuzi o příliš vysokém nájmu.
16. dubna 2013 Podává Praha žalobu.